Petkim'in notu yükseldi

04.09.2010
  •  A 
İMKB "Kurumsal Yönetim Endeksi"ne geçen yıl giren Petkim, 10 üzerinden 7.71 olan notunu 8.19'a yükseltti. Bu not, "yönetsel faaliyetlerin kalitesinin yüksek olduğunu" gösteriyor

İMKB "Kurumsal Yönetim Endeksi"ne geçen yıl giren Petkim, 10 üzerinden 7.71 olan notunu 8.19'a yükseltti. Bu not, Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne "uyum sağladığını" ve "yönetsel faaliyetlerin kalitesinin yüksek olduğunu" gösteriyor

 

Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) tarafından yayımlanan "Kurumsal Yönetim İlkeleri"ne uyum için çalışmalarını sürdüren Petkim, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Kurumsal Yönetim Endeksi'ndeki notunu artırdı.

 

İMKB Kurumsal Yönetim Endeksi'ne geçen yıl giren Petkim, 7.71 olan notunu 10 üzerinden 8.19'a yükseltti. Bu not, Kurumsal Yönetim İlkeleri'ne "uyum sağladığını" ve "yönetsel faaliyetlerin kalitesinin yüksek olduğunu" gösteriyor. Uluslararası Kredi Derecelendirme ve Kurumsal Yönetim Hizmetleri A.Ş. (KOBİRATE) tarafından yapılan çalışma sonucunda şirketin kredi notu, geçen yılki 7.71 seviyesinden 8.19'a yükseldi.

 

HER YIL ARTACAK

Petkim Genel Müdürü Mehmet Hayati Öztürk, hisselerinin yüzde 38.7'si halka açık olan şirketin "Kurumsal Yönetim İlkeleri"ne en üst düzeyde uyum sağlamayı hedeflediğini hatırlatarak, "Her şeyden önce pay sahiplerimizin hakları, kamunun aydınlatılması ve şeffaflık, menfaat sahiplerinin memnuniyeti, topluma ve çevreye karşı sorumluluk alanlarında sürekli kendimizi geliştirmeyi amaçlıyoruz" dedi. Öztürk, her geçen yıl şirketin notunu artırmayı hedeflediklerini açıkladı. Küresel krizle birlikte dünyanın en büyük şirketlerinin bile varlıklarını sürdüremediklerine dikkat çeken Öztürk, şöyle devam etti: "Bu şirketlerin kurumsal itibarları ile birlikte, pay sahipleri, kamu kurumları ve toplum da zarar gördü. Yaşanan bu kötü deneyimler, 'Kurumsal Yönetim' anlayışının güçlendirilmesinin önemini daha açık bir şekilde ortaya koydu. Petkim, 45 yıllık geçmişi ile zaten var olan kurumsal yapısını, günün gerçeklerine göre sürekli yenileyip dinamik yapısını sürdürme çabası içinde."

Petkim ayrıca, 100 puan üzerinden yapılan değerlendirme çalışmasında "Pay Sahipleri" başlığında 80.00, "Kamuyu Aydınlatma ve Şeffaflık" başlığında 90.43, "Menfaat Sahipleri" başlığında 92.68 ve "Yönetim Kurulu" başlığında ise 65.36 puan aldı.

 

Rakamlarla Petkim

* Şirket, bu yılın ikinci çeyreğinde net karını yüzde 56.6 artırarak 44.5 milyon liraya çıkardı.

* 2009'da 347 milyon dolar ihracat yaptı. Bu rakam bu yılın ilk 6 ayında 234 milyon dolar oldu.

* Bu yılın ilk altı ayında net satışlar yüzde 64 artarak 921 milyon dolara çıktı.

* Kapasite kullanım oranı 2010'un 6 ayında yüzde 95.4'e ulaştı. Bu rakam geçen yılın ilk altı ayında yüzde 88'di.

* Petkim 2009 yılı rakamlarıyla İstanbul Sanayi Odası'nın "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" sıralamasında bir basamak yükselerek 14'üncü,

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "En Çok İhracat Yapan 1000 Firma" sıralamasında 14'üncü, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nın "Ege'nin En Büyük 100 Sanayi Kuruluşu" sıralamasında ise 4'üncü sırada yerini aldı.