PETKİM Rafinerinin Lisansını Aldı

28.07.2010
  •  A 
Socar&turcas Enerji A.Ş, Aliağa Tesislerinde Kuracak Petrokimya Rafinerisinin Lisansını Aldı. 5 Milyar Dolarık Yatırımın, 2014 Yılında Devreye Sokulması Bekleniyor.

Socar&turcas Enerji A.Ş, Aliağa Tesislerinde Kuracak Petrokimya Rafinerisinin Lisansını Aldı. 5 Milyar Dolarık Yatırımın, 2014 Yılında Devreye Sokulması Bekleniyor. Petkim Petrokimya Rafinerisi Lisanslandırma Ödül Töreni, Ankara Rixos Otel'de Düzenlendi.

 

Socar&Turcas Enerji A.Ş., Aliağa tesislerinde kuracak petrokimya rafinerisinin lisansını aldı. 5 milyar dolarık yatırımın, 2014 yılında devreye sokulması bekleniyor.

 

Petkim Petrokimya Rafinerisi lisanslandırma ödül töreni, Ankara Rixos Otel'de düzenlendi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından verilen lisansla Petkim, Aliağa kompleksi içinde inşa edilecek Türkiye'nin en büyük yerleştirme projesi kapsamında Ege Petrokimya Rafinerisi'ne imza atacak. Törende konuşan Socar&Turcas CEO'su Kenan Yavuz, 2008 Mayıs ayında devraldıkları Petkim bünyesinde tarihî bir gün yaşadıklarını söyledi. Rafineri ve petrokimyada entegrasyona önem verdiklerini belirten Yavuz, "2018 yılında bu entegrasyonu tamamlayarak, Türkiye'nin en büyük gücü olmayı istiyoruz. Türkiye, önemli bir enerji koridoru oldu. Biz bu projeyi, Türkiye'nin bir incisi olarak hayata geçirmek istiyoruz. Petkim'in bu incisini, fotoğrafın en güzel noktasına yerleştirmek istiyoruz. Bu, 2023 yılında dünyanın en önemli fotoğraflarından olacak. Bir endüstri parkı olarak da taçlandıracağız." dedi.

 

Endüstri parkı kapsamında 10 milyon ton rafineri, 25 ton sıvı elleçleme kapasitesine sahip olan bir limanla birlikte 5 milyar Dolar yatırım yapılacağını belirten Genel Müdür Yavuz, "Bu rafineriyi, Aliağa'da Petkim Yarımadası'nda kuracağız. Temel özelliği, petrokimyaya odaklanması olacak. Öncelikle ithal ettiklerimizi kendimiz üreteceğiz. Full-oil ithal edilmeyecek. Pazarın ihtiyaçlarına odaklı bir rafineri kuracağız. Sadece hammadde kaynağını sağlamak değil, sektöre de hizmet vermek istiyoruz. Petkim'de 100 milyon dolarlık maliyet avantajı yakalayacağız. İstihdam olarak inşaat aşamasında dolaylı 10 bin, devreye girdiğinde, yani 2018 yılında da bin kişiye ilave ek istihdam sağlayacağız" dedi. Bu projenin Türkiye-Azerbaycan stratejik ortalığı kapsamında önemli olduğunu hatırlatan Yavuz, "Rafineriyle ilgili çalışmalarımız, fiili olarak Kasım 2008'de başlatıldı. Birinci etap Şubat 2011'de bitecek, satın alma ve montaj süreci olan ikinci etap başlayacak. 2014 Aralık ayında ilk ürünü almayı hedefliyoruz." şeklinde konuştu.

 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da petrokimya sektörü açısından önemli bir projeye lisans verdiklerini söyledi. Türkiye'de petrol pazarının hızla geliştiğini belirten Köktaş, "Vergiler dahil 63 milyar liralık büyüklüğe sahip bir sektörden bahsediyoruz. Sadece ekonomik olarak değil, tüketici memnuniyeti açısından da önemli bir gelişme gösteriyor. 2006 yılından sonra serbest piyasa yapısına geçilmesiyle yeni rafinerilerin kurulması için yoğun bir faaliyet başladı. Devletin bir Oyuncu olarak çekilmesinden sonra özel girişimcilerin sektöre ilgisi arttı." dedi.

 

YATIRIM DÖNEMİNE GİRİLİYOR

Rafinaj sektöründe çok büyük rekabet yaşandığını belirten EPDK Başkanı Köktaş, "Ayrıca ciddi yatırımların yapılığı bir döneme giriyoruz. Bununla birlikte Türkiye'de toplam altı tane yatırım lisansı verdik. Ülkemizin 10 milyon ton ham petrol işleme kapasitesine yönelik olarak önemli bir çalışmaya imza atmış oluyoruz. Petrokimya entegrasyonunu başlatan bir sürece girildi. Ayrıca çevre düzenlemeleri konusunda etkin bir çalışma süreci yaşanmıştır. AB standartlarına uyum çalışmaları yapılmaktadır. Bu yapı içinde küreselleşmenin getirdiği proseslerimizi belirlemede sinerji yaratma çabası ön plandadır." diye konuştu. Petkim'in, bu yatırımla hammadde güvenilirliğini sağlayacağını ifade eden Hasan Köktaş, katma değeri yüksek ürünler ve istihdam açısından da önemli bir destek olacağını kaydetti.

 

'ENERJİ YATIRIMLARINDA HER YER BADEM GÖZLÜ OLUYOR'

Bakan Yıldız da, "Bu işin, iki ülkenin birçok değerini güçlendireceğine inanıyorum. Bu yatırım gelişim, teknolojinin ve istihdamın resmidir. Petrol ve türevleri açısından önemli bir gelişim var. Türkiye'nin kıyılarında yatırım izni için 46 tane bu şekilde proje onay bekliyor. Petkim'in yatırım yaptığı alan, bir turizm beldesi olabilir miydi? Olabilirdi. Onun da Türkiye'ye katacakları vardı ama şu anda yapılacak olan tesisin sağlayacağı katma değer çok yüksek. Nereye enerji yatırımı yapılsa, bizim her yerimiz badem gözlü oluyor. Türkiye'de turizm bölgesi, balık çiftliği ve rafineri kurabileceğiniz yerler var. 8 bin 500 kilometrelik deniz kıyımız var. Birini yapınca, diğerinden vazgeçmiyoruz. Enerjiyle ilgili bir yerin başka bir sektöre tahsis edilmesi konusunda muhafazakâr davranılmasını doğru bulmuyorum. Ben bu resmi önemsiyorum." dedi.