Petkim Limanını Büyütüyor

28.07.2010
  •  A 
EGE'nin sanayi devi Petkim, Aliağa'daki tesislerinde bulunun limanı büyüterek 1 milyon TEU kapasiteli hale getirecek.

EGE'nin sanayi devi Petkim, Aliağa'daki tesislerinde bulunun limanı büyüterek 1 milyon TEU kapasiteli hale getirecek. İzmir Limanı'nın kapasitesine denk olan yeni yatırım için Hollandalı bir firma ile görüşmeler sürüyor.

 

Geçtiğimiz günlerde 4.5 milyar dolarlık yatırımla kuracağı yeni rafinerinin lisansını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın elinde Ankara'dan alan Petkim, Aliağa'daki limanını da büyütmeyi planlıyor. Kapasitesi 1 milyon TEU olacak ve 2018 yılı hedeflerinin gerçekleştirilmesi kapsamında planlanan limanın genişletilmesi için Hollandalı bir firma ile görüşülüyor.

 

Konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını yanıtlayan Petkim Yönetim Kurulu üyesi Batu Aksoy, 2018 yılı hedefleri kapsamında mevcut limanın büyütülmesi ve işletilmesi için bir şirket oluşturduklarını belirtti. Bunun için dünyanın en büyük konteyner terminal işleticisi konumunda Hollandalı bir firma ile ortak girişimde bulunmak üzere görüşme yaptıklarını aktaran Aksoy, "Yıl sonuna kadar bir gelişme sağlamayı umuyoruz" dedi.

 

Mevcut limanın büyütülmesi konusunda da ayrıntılar aktaran Aksoy, "Bu konuda konsept tasarım çalışması yapıyoruz. Limanın konteyner kapasitesinin 1 milyon TEU'ya, sıvı yük elleçleme kapasitesinin 20-25 milyon tona ulaşmasını planlıyoruz" diye konuştu.

 

Aksoy ayrıca, petrol tank, elektrik santrali yatırımları için de ortaklık planlandığını belirterek "Tüm gelişmelere, daha çok katma değer yaratacak ortaklıklara açığız" dedi.

 

Limanın Hollandalı firma tarafından işletilmesinin gündemde olduğunu söyleyen Socar&Turcas Enerji Holding CEO'su ve Petkim Yönetim Kurulu Üyesi Kenan Yavuz da anlaşma sağlanamazsa bunu Petkim'in kendisinin yapacağını kaydetti.

 

BÖLGENİN EN BÜYÜK LİMANI OLACAK

PETKİM'in oluşturacağı 1 milyon TEU'luk konteyner elleçleme kapasitesine sahip yeni limanın, uzun bir süredir Özelleştirme sürecinde olan ancak başarısızlıkla sonuçlanan İzmir Alsancak Limanı'nın yıllık 900 bin TEU'luk elleçleme kapasitesini de aşacağı, bölgenin en büyük limanı haline geleceği belirtiliyor.

 

Petkim'in yapacağı limanın işletimi konusunda Hollandalı bir şirketle görüşme yaptığı, uzlaşma sağlanmaması halinde limanın Petkim tarafından işletileceği ifade edildi. Mevcut limanın bulunduğu 166 bin metrekarelik alanın genişletilmesi amacıyla plastik işleme fabrikasının başka bir bölgeye taşınacağı kaydedildi.

 

Nemrut Körfezi içinde yer alan 11 iskelede 2009 yılında 32 milyon ton dökme yük elleçlendi. Artan talep üzerine bölgede ilk olarak Nemport tarafından 300 bin TEU kapasiteli bir liman oluşturuldu. Körfezde Ege Gübre'ye ait iskelelerde de konteyner taşımacılığı yapılıyor. Körfezde iskeleleri bulunan Petkim, Batıçim ve İzmir Demir Çelik şirketleri de konteyner elleçlemek için yatırım yapıyor.