Saka:”Bütçeden Daha Fazla Pay“

15.05.2006
Aliağa Vergi Dairesi’nin açıkladığı rakamlara göre bu yılın kurumlar vergisi şampiyonu matrahına 316 bin 916 YTL vergi Tahakkuk eden Lay Tekstil Gıda Sanayi A.Ş oldu.

Aliağa Vergi Dairesi’nin açıkladığı rakamlara göre bu yılın kurumlar vergisi şampiyonu beyan ettiği 1 milyon 56 bin 388 YTL gelir matrahına 316 bin 916 YTL vergi Tahakkuk eden Lay Tekstil Gıda Sanayi A.Ş oldu. Aliağa’nın vergi şampiyonu ağır sanayi ve petro kimya gibi sektörler yerine tekstilden çıkarken, listenin ikinci sırasında Demir çelik Sektörü temsilcisi Özkan Demir Çelik A.Ş yer aldı. Özkan Demir Çelik’e, beyan ettiği 2005 yılı gelirlerine göre 187 bin 671 YTL vergi tahakkuk etti. Aliağa vergi Dairesi’nce açıklanan Kurumlar vergisi Rekortmenleri listesinin üçüncü sırasında ise Yavuzlar Endüstri A.Ş yer buldu. Daha sonra sırasıyla; Sider Demir Çelik A.Ş, Doğa Gıda Ltd. Şti, Ege Liman İşl. A.Ş, İDÇ Liman İş. A.Ş, Ema Elektrik Ltd. Şti, Yalçınkaya Petrol Ltd ve Şimşekler Gıda Gemi Söküm Ltd. Şti. listenin ilk on şirketini oluşturdu.
Kurumlar vergisinde ilk ona giren kuruluşların sektörel dağılımları; Konfeksiyon tekstil, Demir çelik, Boru Montaj, Demir, Gıda Toptancılığı, Acenta, Liman Hizmetleri, Elektrik Tesisat, Akaryakıt ve Gemi Kumanyacılığı olarak gerçekleşti.

ALİAĞA TİCARET ODASI BAŞKANI SAKA, “ALİAĞA, BÜTÇEDEN  DAHA FAZLA PAY ALMALI”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da ne çok vergi ödeyen kuruluşlar listesine giren ilk 100 kuruluşu kutladı. Yazılı bir açıklama yapan Saka, Aliağa’nın 2005’de İzmir’in en çok vergi tahsil edilen ilçesi olduğunu belirterek, İlçenin merkezi bütçeden daha fazla pay alması gerektiğini dile getirdi.
Saka yaptığı açıklamada; “Aliağa, İzmir’in merkez dahil tüm ilçeleri arasında 2005 yılında 201 Milyon YTL tahakkuk ile birinci sırada olmasına rağmen ne yazık ki merkezi bütçe gelirlerinden yeterince pay alamamaktadır.” Görüşlerine yer verdi.  “Aliağa, 2005’de Devlete bu gelirleri elde ederken sadece bütçe gideri olarak 21 Milyon YTL bir yük getirmiştir.” Diye konuşan Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Giderinin 10 katı bir tahakkuk çıkaran Aliağa’da yatırımların artması ve istihdam olanaklarının geliştirilmesi, çevresel ve bölgesel sorunların çözümü için bütçeden daha fazla pay almak gerekiyor.  Gebze’den sonra en büyük ekonomiye sahip olan Aliağa, kamu gelirlerinden daha fazla pay alabilmelidir.” Dedi.

ALİAĞA ÜRETİMDE VE VERGİDE BİRİNCİ
Aliağa’nın Türkiye’nin en önemli sanayi ve ticaret merkezlerinden biri olduğuna değinen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, vergi dairesi rakamlarına göre ilçede 645 Kurumlar vergisi bulunduğunu söyledi.
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Aliağa’da gerek gelir vergisi gerekse de Kurumlar Vergisinde en çok vergi verenler listesine giden tüm kişi ve kuruluşlara Aliağa Ticaret odası olarak teşekkür ediyoruz. Aliağamız gerek mükelleflerin vergi sorumluluğunda gerekse de vergi tahsilatında en duyarlı kentlerden biridir. Kentimizin geçen yıl İzmir’in en çok vergi tahsil edilen yeri olduğu unutulmamalı. Vatandaşlarımızın ve kurumlarımızın vergi sorumluluğuna sahip çıkmaları Aliağa’nın gelişmişliğinin de bir göstergesidir.  Aliağa’da üreten kazanan ve kazancını da vergilendirerek bu ülkeye karşı yükümlülüğünü yerine getiren tüm sanayicilerimize ve girişimcilerimize teşekkür ediyoruz” diye konuştu.