Yeni Yatırımlar OSB'lere yönlendirilmeli

12.06.2010
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’daki yeni yatırımlar, bölgede yaşayanların çevre kirliliği endişeleri ve kurumların sosyal sorumlukları ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa’da yapılacak yeni yatırımlarda bölge halkının hassasiyetlerinin dikkate alınmasını istedi. “Temiz çevre de lazım, iş de lazım” diye konuşlan Saka, (Ben gelir, Aliağa’ya yatırım yaparım, kimseye de bir şey söylemem) diye bir şey olamaz.” Dedi. 


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’daki yeni yatırımlar, bölgede yaşayanların çevre kirliliği endişeleri ve kurumların sosyal sorumlukları ile ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.  


BÖLGEDE BİRLİKTE YAŞIYORUZ, BİRLİKTE KARAR VERELİM

Aliağa’nın son yıllarda çok büyük bir sanayi ticaret bölgesine dönüştüğünü belirten Saka bölgenin sanayi taşıma kapasitesinin tespiti ile makro planlamaya ihtiyaç duyduğunu söyledi. Saka; “Bu bölgenin makro planlanması gerekiyor. Bunu devletin ilgili kurumlarına har fırsatta iletiyoruz. Aliağa’ya sürekli farklı sektörlerde yeni yatırımlar geliyor. Bu yatırımlara bölgede yaşayanlarla birlikte karar verilmeli. Birlikte yaşamanın yolları aranmalı. Yatırımlarda Aliağa’daki yerel yönetimler, yörede yaşayan halkımızın oluşturduğu sivil toplum örgütleri, mesleki kuruluşlar ve vatandaşların hassasiyetleri dikkate alınmasını istiyoruz. Hiçbir şey bir tarafın isteğiyle olmaz. İki taraf da konuşarak, karar vererek yapılmalı. Çünkü burada beraber yaşıyoruz.” Dedi.   


TEMİZ ÇEVRE DE LAZIM, İŞ DE..

Artan işsizliğin giderek artarak sosyal bir soruna haline geldiğini ifade eden Saka, yeni istihdam alanlarına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Saka; “Yaşadığımız çevrenin yaşam kalitesinin yüksek olması, çevre kirliliğinin olmamasını istemek en doğal hakkımız. Ancak burada yaşayan insanlara iş de lazım. Enerji, Petro Kimya, benzin mazot da lazım. Dolayısıyla insan ve doğa yaşamını tehlikeye atmadan, sürdürülebilir kalkınma esaslarıyla yatırım yapmak için çaba harcanmalı. Yapılacak yatırımların detaylarının, proseslerinin halka ve yerel kurumlara anlatılması, görüş alışverişinde bulunulması gerekiyor. (Ben gelir, Aliağa’ya yatırım yaparım, kimseye de bir şey söylemem) diye bir şey olamaz. Bunun yanında yapılacak tesislerin nasıl çalışacağını bilmeden körü körüne karşı çıkmak da doğru değil. Artık konuşma ve çözüme birlikte ulaşma kültürünün gelişmesi gerekiyor.” Dedi.  


SOSYAL SORUMLULUK YERİNE GETİRİLMELİ

Aliağa’da 1968 yılında TÜPRAŞ Rafinerisinin, 1974’de PETKİM kurulmaya başlandı. Petkim 1985’de üretime başladığında Türkiye’nin yüzde 85 ihtiyacını karşılıyordu. Son zamanlarda yapılan büyük yatırımlara rağmen şu anda ancak yüzde 25’ini karşılayabiliyor. Ekonomide ihtiyaç artıyor, küresel ekonomide rekabet artıyor. Büyüyen ekonomi ve istihdam için yeni yatırımların yapılması gerekiyor. Ancak bu yatırımların mutlaka çevreyi koruyucu, insan ve çevre sağlığını gözeten proseslerle üretim yapması, sosyal sorumluklarını yerine getirmesi gerekiyor. PETKİM ve TÜPRAŞ bu konuda samimi olarak çaba harcıyor” dedi. 


ALİAĞA’NIN SANAYİ TAŞIMA KAPASİTESİ

“Her bölgenin, her çevrenin bir kapasitesi var.” Diye konuşan Saka, “Aliağa bölgesinin hava kirlilik yükünün ne olduğunun somut ve bilimsel olarak ortaya konması gerekir. Emisyon hacminin belirlenmesi halinde yeni yatırımlara yaklaşım da ortaya çıkacaktır. Bu konuda üniversitelerin yerel yönetimle bazı çabaları vardı ancak çok ileriye gidemedi. Çünkü bu araştırmanın finansa ihtiyacı var. Sanayi işletmelerimiz, kurumlar, Aliağa’da halkla birlikte yaşamak zorunda olduklarını hissederse, yörede yaşayanların oluşturduğu yerel yönetim ve meslek kuruluşları, sivil toplum örgütleriyle birlikte hareket ederler. Bu da birçok sorunun hızla çözülmesi demektir.” Diye konuştu.  


YATIRIMLAR OSB’LERE YÖNELMELİ

Türkiye’de çevre sorunlarının azalması ve yatırımların hızla hayata geçmesi için yeni yatırımların Organize Sanayi Bölgeleri’ne yapılması gerektiğini dile getiren Saka, “Türkiye’de artık rastgele her yere fabrika kurulmamalı. ALOSBİ gibi tüm altyapısı hazır, çevreyi ve insan sağlığını koruyucu tüm önlemlerin olduğu yeni jenerasyon OSB’ler yatırımcılar için her türlü sorunsuz üretim ortamını sunuyor. Çevrenin korunması ve KOBİ’lerin rekabet gücüne kavuşması için öncelikle Yatırımların OSB’lere yönlendirilmesi zorunlu. Bakanlığın da bu konuda çalışmaları bulunuyor. Ancak bunun hızlanması için istihdam ve yatırım teşviklerine ihtiyaç var.” Dedi.


PETKİM’İN BASKETBOLA DESTEĞİ

PETKİM’in son yıllarda yaptığı büyük yatırımlar kadar sosyal sorumluluk alanında da Aliağa’ya katkıları olduğunu belirten Saka, PETKİM’in Aliağa Sporuna verdiği destekten övgü ile söz etti.


Saka; “Petkim’de yıllarca genel Müdürlük görevini başarıyla yapan ve şimdi şirket CEO’su olan Kenan Yavuz, Petkim’i yatırımlarla büyüttü. Şimdi daha büyük hedefleri var. Kenan Yavuz, sosyal sorumluluk gereği Aliağa Sporuna, basketbola destek verdi. Bunun sonucu Aliağa’da bir birliktelik doğdu. Petkim’e, basketbola verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz. BEKO Basketbol Liginde yer alan Aliağa takımımıza Petkim’in dışındaki diğer sanayi kuruluşlarımızın, diğer sanayici arkadaşlarımızın da içinde yaşayarak destek olması lazım. Aliağa’da birlikte yaşayıp birlikte nefes aldığımız zaman, havayı da suyu da çevreyi de korur, spora destek olur, sosyal kültürel aktiviteleri birlikte yaşayabiliriz.” Dedi.

 


http://www.viddler.com/player/c9cd8d25/" />http://www.viddler.com/player/c9cd8d25/" width="437" height="370" type="application/x-shockwave-flash" allowScriptAccess="always" allowFullScreen="true" name="viddler_c9cd8d25">