Yeni İşe alımda İşveren Sigorta teşviki

27.05.2010
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka: “kadınların ve gençlerin yeni işe alınması halinde işveren sigorta primleri devlet tarafından ödeniyor. Uygulama 30 haziran 2010’da sonra erecek”

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, 30 Haziran  2010 tarihine kadar işletmelerde yeni istihdam edilecek 18 yaşından büyük kadınların ve 18-28 yaş arası erkeklerin sigorta primleri işveren hissesinin devlet tarafından karşılanacağını belirterek, yeni istihdam sağlanması halinde İşveren Prim indiriminden yararlanılabileceğini açıkladı.  


Oda üyelerini bilgilendirmek amacıyla yazılı bir açıklama yapan Aliağa Ticaret odası Başkanı Saka, Türkiye’de işsizlik sorununun her geçen gün artan bir sosyal problem haline geldiğini belirterek, “resmi rakamlar işsizliğin yüzde 14’lerde bulunduğunu gösteriyor. Bunun yanında gizli işsizlik ve genç işsizlik sorunları var. Türkiye’de Şubat ayında işgücü 24.8 milyon kişi. İşsiz sayısı 5-6 milyon. Bölgemizde de özellikle son 2 yılda işsizlik sorunu büyüdü. Ülke olarak özellikle gençlerin istihdam olanaklarını arttırmalıyız” dedi.   


İŞVERENLERE 30 HAZİRAN’A KADAR İSTİHDAM AVANTAJI

Piyasadaki daralma ve küresel krizin etkileri nedeniyle Sanayici ve ticaret erbabının yeni istihdama yönelemediğini söyleyen Saka, son haftalarda ekonominin yeniden hareketlenmeye başladığını kaydetti. Kadın ve gençlerin istihdamında bazı avantajların kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini belirten Saka, “İki yıl önce uygulamaya giren ve 30 Haziran 2010’da bitecek olan “İşveren Hissesi Sigorta teşviki” uygulamasına göre, yeni işe alınacak 18 yaşından büyük kadınların ve 18-28 yaş arası erkeklerin işveren hissesi sigorta primleri devlet tarafından İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanıyor. Bu da İşverenlerimizin yeni istihdamda yükünü azaltıyor.” Dedi.  


UYGULAMADAN 5 YIL YARARLANILACAK

Saka; “Uygulamaya göre, 1 Temmuz 2010’dan önce yeni işe giren kadınlar ile 18-28 yaş arası erkekler için İşverenler, sigorta primine ait işveren hissesinin; 1'inci yılda yüzde 100'ünü, 2"nci yılda yüzde 80'ini, 3'üncü yılda yüzde 60'ını, 4' üncü yılda yüzde 40'ını, 5'inci yılda yüzde 20 'sini ödemiyor. Krizin etkilerinin azalmaya başladığı bu dönemde üyelerimizin bu konuyla ilgili bilgi sahibi olmasını istiyoruz” dedi.  


Saka; uygulamanın kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğini ifade ederek, “Kadınlar ve 18-29 yaş arası gençlerin istihdamını teşvik amacıyla, mevcut istihdama ilave olarak işe alınmaları halinde SSK işveren priminden 5 yıl boyunca kademeli prim indirimi getirilmişti. İki yıldır uygulamada olan yasanın süresi 30 Haziran 2010’da sona erecek. Eleman almak ve istihdam yaratmak isteyen işverenlerimizin bu önemli avantajdan yararlanmalarını istiyoruz” dedi.

 

Konu ile ilgili SGK Genelgesini bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız