ALTO, Öğrencileri Kocatepe’ye Gönderdi

19.05.2006
METEM öğrencileri Aliağa Ticaret Odası’nın sponsorluğunda Kurtuluş Savaşı’nın yaşandığı Batı Anadolu cephesini yerinde görecek

Aliağa Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencileri Aliağa Ticaret Odası’nın sponsorluğunda 19 Mayıs 1919’da başlayan ve 29 Ekim 1923’de Laik Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşuyla tamamlanan Kurtuluş Savaşı’nın en çetin ve kritik savaşlarının yaşandığı Batı Anadolu cephesini yerinde görecek. Savaş alanlarını ve şehitlikleri ziyaret edecek olan kızlı erkekli 40 kişilik öğrenci kafilesi ve 5 öğretmen dün gece Aliağa’dan yola çıkarak Afyon’a hareket etti.
Öğrenciler geceyi Afyon Kocatepe’de kuracakları çadırlarda geçirecek. Kocatepe’de 10 km yürüyecek olan öğrenciler Kurtuluş Destanı’nın yaratıldığı bölgeyi, yaya olarak gezerek savaşın hangi koşullarda ve mekânlarda kazanıldığını yaşayacak.

ALİAĞA’LI ÖĞRENCİLER “KURTULUŞ” TOPRAKLARINDA!
Aliağa Öğrenci Kafilesinin Afyon’da İzciler karşılayarak konuk edecek. Öğrenciler, üç gün boyunca yaya olarak Kurtuluş Savaşı'nın geçtiği Afyon'un tarihi bölgelerindeki gezide, geceleri de kamp çadırlarında geçirilecek. Kafile ilk olarak Afyon Kocatepe’de kalacak ve Büyük Taarruz’un başlangıcı yerinde yaşanacak. Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin dönüm noktaları anlatılmak üzere Zafertepe’ye ulaşılacak. Şehit Sancaktar’ın ziyaret edilmesinin ardından Dumlupınar’a varılacak. Atatürk Evi ve Kurtuluş Savaşı Müzesi’nin gezilmesinin ardından METEM Öğrencilerinin “Kurtuluş toprakları” gezisi 20 Mayıs’ta son erecek.

İZCİLER, GECEYİ ÇADIRLARDA GEÇİRİP KOCATEPE’DE 10 KM YÜRÜYECEK
Turgut Özakman'ın “Ah Şu Çılgın Türkler” kitabından etkilenen Aliağa Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) öğrencilerinin, Kurtuluş Savaşı'nın geçtiği tarihi mekanları yerinde görmek ve yaşamak için düzenlediği geziye sponsorluk desteği veren Aliağa Ticaret Odası, başarılı öğrencilerin ve izcilerin Kurtuluş Savaşı Destanını yeniden yaşamasını sağlayacak.

SAKA; “GENÇLERİMİZ TARİH BİLİNCİNE SAHİP OLMALI”
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün doğumunun 125. yılı anma etkinlikleri ve Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın başlama tarihi olan 19 Mayıs’ta öğrencilerin savaşların geçtiği mekanları yerinde görmelerinin önemine işaret etti. Saka yaptığı açıklamada; “19 Mayıs 1919, Çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasına yönelik ilk kıvılcımdır. Bir halkın yeniden dirilişinin simgesidir. Tarihimiz bir çok zaferlerle doludur. Ancak 26 Ağustos 1922’de Kocatepe’den taarruz başlayıp 30 Ağustosta zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişi ve Çağdaş Cumhuriyet’in temelidir. İlçemizdeki öğrencilerin bu büyük zaferlerin yaşandığı yerleri yerinde görme isteği üzerine biz de gerekli desteği sağlayarak bu gezinin gerçekleşmesine katkı koyduk. Yarınlarımız olan gençlerimizin tarih bilincine sahip olması ve geçmişini bilmesi gerekiyor.” Dedi.

19 MAYIS KUTLAMA MESAJI
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla yayınladığı mesajında  “19 Mayıs, olumsuzluklar içinde dahi ilkeli ve kararlı bir mücadelelerin sergileneceğini gösteren, tarihi bir gündür. Türk gençliğinin, Atatürk'ün emaneti olan Türkiye Cumhuriyeti'ne ve ebediyen hür ve bağımsız yaşayacak Türk Milleti'ne karşı görev ve sorumluluklarını yerine getireceğinden kuşkumuz yoktur” dedi.