ALTO'dan Gebze OSB Ziyareti

26.05.2006
Aliağa Ticaret Odası, kişi başına düşen milli gelir ve sanayi yatırımlarıyla Türkiye’nin en gelişmiş Sanayi kenti olan Kocaeli’nin Gebze ilçesine bir gezi düzenleyerek bölgedeki gelişmeleri inceledi

Aliağa Ticaret Odası, kişi başına düşen milli gelir ve sanayi yatırımlarıyla Türkiye’nin en gelişmiş Sanayi kenti olan Kocaeli’nin Gebze ilçesine bir gezi düzenleyerek, Meclis ve meslek komitesi üyelerinin Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin bölgede yarattığı değişimleri yerinde incelemesini sağladı. Ziyarete Çeşitli Meslek Odaları ve bazı Siyasi partilerin başkanları ve basın mensupları da iştirak etti.
Aliağa Ticaret Odası Yönetim kurulu, Meclis ve Meslek Komitesi üyeleri ile bazı siyasi parti başkanları Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ni (GOSB) gezerek incelemelerde bulundular. GOSB Genel Direktörü A.Okan Çağlar, Aliağalı misafirlere Gebze’de planlı ve programlı bir yatırım süreciyle Türkiye’nin örnek aldığı bir yatırım ortamını yarattıklarını ifade ederek,  yapımı devam eden Aliağa Organize Sanayi’nin de modern altyapısı, yabancı yatırımcıların ilgisi, ihracat noktalarına yakınlığı ile Gebze’yi geçebilecek bir yatırım alanı olduğunu belirti..

GEBZE OSB TEKNOPARKTA HEDEF 5 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
17’si dünyaca tanınan 89  yabancı, toplam 103 yatırımcısı olan ve yıllık 1 milyar dolarlık ihracatı olan Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nin (GOSB) Genel Direktörü A. Okan Çağlar “20 yıl önce kurulan organize bölgemizde 89 fabrikada 10 bin çalışanımız var. Önümüzde 400 fabrikada 45 bin çalışan hedefliyoruz.  Biz bu fabrikalar başlamadan yetkililerle temasa geçerek bölgede yaşam alanlarının kurulmasını ve günde 4 bin 5 bin aracın organize bölgemize girip, çıkacağını belirttik. Gerekli düzenlemeler yapıldı ve yapılan 4 yol ana artere bağlandı. Burada önemli yatırımlardan biri sanayicilere katkı sağlamak için kurulan teknoparkımızdır.  Teknoparkta 6 milyar dolarlık yatırım ve 5 milyar dolarlık da ihracat hedefliyoruz." dedi.

GEBZE OSB'DEN 2005'DE 1 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Gebze OSB İdari Bina Seminer Salonunda Aliağa Ticaret Odası heyetine kapsamlı bir brifing sunan A.Okan Çağlar, "Gebze OSB'de 1990 ile 2005 yıllarında ihracat oranı her yıl yüzde 37 arttı. 2005'de 1 Milyar 13 milyon Dolarlık ihracat gerçekleştirdik ki bu Türkiye'nin endüstri ihracatının yüzde 3'ü oranına tekabül ediyor" dedi.

"KADERİ BİRBİRİNE BENZEYEN İKİ KENT: ALİAĞA VE GEBZE"
Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve Aliağa Ticaret Odası Başkan vekili Adnan Saka ise konuşmasında Aliağa heyetinin ziyaretinin önemine değindi. Aliağa ve Gebze'yi "kaderi birbirine benzeyen iki kent" olarak niteleyen Saka, "Gebze bugün Türkiye'nin en gelişmiş sanayi ilçesi durumundayken, Aliağa da bu konuda Gebze'nin hemen ardından geliyor. Gebze'nin gerek OSB'ler gerekse de sanayileşme açısından deneyimlerinden faydalanmak ve sanayileşmenin bölgede yarattığı değişimleri yerinde görmek için bu ziyareti gerçekleştirdik" dedi.

ALOSİB BÖLGENİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK
Aliağa Organize Sanayi Bölgesindeki yatırımların birer birer hayata geçtiğini ve fabrikaların üretime başladığını kaydeden Saka, "ALOSBİ tamamlandığında bölgenin çehresini kökünden değiştirecek radikal bir gelişim ve değişimi başlatacak. Bu değişime Aliağa ve bölge halkı olarak hazırlıklı olmak zorundayız. Bizden önce sanayileşen ve bizim bugün yaşadığımız problemleri daha önce yaşayan kentlerin tecrübelerinden yararlanarak, ileride hızlı sanayileşmeyle birlikte yaşanacak değişime hazırlıklı olabiliriz" dedi.

SANAYİLEŞME SORUNLARI BAŞLAMADAN ÇÖZÜLMELİ
Aliağa Ticaret Odası başkanı Adnan Saka “Gebze tam düşündüğümüz bir Organize Sanayi Bölgesi. Biz Aliağa Organize Sanayi bölgesinde en modern altyapı teknolojilerini kullanıyoruz. Bu konuda ne kadar doğru bir karar verdiğimizi Gebze ziyaretimizde gördük. Bölgemizde yeşil alanların hızla artarak çevre ile sanayininin birlikte varolabileceğini düşünerek 450 bin ağaç dikiyoruz. Gebze OSB'de de yıllar önce dikilen ağaçlar bölgeyi yemyeşil bir OSB yapmış" diye konuştu.
Ziyarette Gebze'de OSB'nin kurulmasıyla birlikte yaşanan büyük değişim, konut ve yerleşim alanları üretilmesi, nüfus hareketleri, işsizlik, istihdam artışı ve nitelikli iş gücü talebi ile ilgili olarak ortaya çıkan durumun analizi yapılarak benzeri sonuçların ALOSBİ'nin hayata geçmesiyle Aliağa'da da yaşanabileceği dile getirildi. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, "Sanayileşmenin ortaya çıkaracağı ekonomik-sosyal-toplumsal, demografik ve çevresel sorunlar daha önce bu süreci geçirmiş yerler incelenerek sorunlar başlamadan çözülmeli. Burada gördüklerimiz Aliağa olarak bizim de doğru yolda olduğumuzu gösterdi. ALOSBİ'nin bölgemizde yaratacağı değişikliklere karşı neler yapılabileceğini tespit ediyoruz. Özellikle burada gördüğümüz teknopark  projesi çok önemli.”dedi.