TSKB, 1 milyar dolar kredi sağlayacak

31.01.2010
  •  A 
Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Genel Müdürü Halil Eroğlu, bankanın bu yıl sağlayacağı 1 milyar dolarlık kredinin yüzde 40’ını küçük şirketlere kullandıracağını söyledi

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, 2010 yılında 1 milyar dolarlık kredi kaynağı sağlayacaklarını söyledi. Bu kaynağın yüzde 40’nın orta ve küçük ölçekli şirketlere kullandırılacağını söyleyen Eroğlu, KOBİ’lerin desteklenmesinin sosyal ve ekonomik bir olgu olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Altı yıldır enerji sektörüne kredi verdiklerini belirten Eroğlu, inceledikleri 150 projeden 86’sının enerji projesi olduğunu belirtti. Eroğlu, bunların 76’sının hidro elektrik, 6’sının rüzgâr, 2’sinin jeotermal, 2’sinin biyomas olduğunu söyledi.

 

Eroğlu, yenilebilir enerji projelerine toplam 3.5 milyar dolarlık finansman sağladıklarını, bunun da Türkiye’nin yenilebilir enerji alanındaki yatırımının yüzde 15’i olduğunu belirtti. 1 milyar dolarlık kredi tutarının yüzde 60’nın ise enerji ve imalat sanayiinde kullanılacağını söyleyen Eroğlu, bu kaynağın Dünya Bankası ve Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası kuruluşlardan elde edileceğini bildirdi.

 

‘İki halka arz gerçekleştireceğiz’

Global kriz sürecinde çevre ve KOBİ’lerin korunması ve desteklenmesinin önem kazandığını vurgulayan Eroğlu, bu iki konunun 2010’da da öncelikli olacağını iletti.

2010 yılında Türkiye’de halka arzlarda hareketlilik beklediğini belirten Halil Eroğlu, TSKB’nin enerji ve gayrimenkul sektörlerinden iki özel şirketi iki halka arzına yılın ilk yarısında gerçekleştireceklerini söyledi. Halka arzların kamu ve özel sektör şirketlerini içerdiğini söyleyen Eroğlu, diğer şirketlerin de bu tür hazırlıklar içinde olduklarını bildiklerini anlattı.

2009 yılının küresel krizin derinleştiği bir yıl olduğunu söyleyen TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, bu yıl işsizlikte hafif toparlanma olmasına karşın sorunların devam edeceğini söyledi.

 

TL, dolara karşı değer kazanacak

2010 yılında doların dünyada diğer para birimlerine karşı diğer kazanacağını ileri süren TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, TL karşısında doların çok ciddi değer kazanmasını beklemediklerini söyledi. Eroğlu, IMF anlaşmasının olması ve özelleştirmede 10 milyar dolarlık sınırın aşılması halinde TL’nin değer kazanacağını söyledi. Dünya ekonomisinde düzelme olmadan Türkiye ekonomisinde de düzelme olmayacağını ifade eden Eroğlu, yılın ilk yarısında faizlerde yükselme beklemediğini ancak ikinci yarıda piyasa faizlerinin biraz yükselebileceğini ifade etti. Oto yolların ve limanların özelleştirilmesinde Özelleştirme İdaresi’nin danışmanlığını  yapan TSKB Genel Müdürü Eroğlu, yılın ikinci yarısında demir - çelik ve gıdada sektörlerinde iyileşme beklediklerini söyledi.

 

KADİFE ŞAHİN/ Milliyet