K Belgesinde indirimde süre uzatımı

28.12.2009
  •  A 
Karayolu Taşıma Yönetmeliği değişti. Değişiklikle K Türü Yetki belgelerini indirimli alma süresi 31 Aralık 2010’a kadar uzatıldı. Ancak K Belgeleri 1 Ocak 2010’dan itibaren denetimlerde aranacak.

Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde 25 Aralık 2009 tarihinde yapılan değişiklikle indirimli K Türü yetki belgesi alma süresinin bir yıl süreyle uzatıldığını, ancak 1 Ocak’tan itibaren denetimlerde K Belgesinin aranacağını belirterek, konu ile ilgili oda üyelerini bilgilendirdi.

 

İndirimli belge almak için son tarih 31 Aralık 2010

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, “Eşya ve Yük taşımacılığı yapan toplam yüklü ağırlığı 3,5 tonu geçmeyen Kamyonet sahipleri ile sadece kendi esas faaliyet konusu ile ilgili eşya taşımacılığı yapacak ve ticari amaçla taşımacılık yapmayacaklar için K1 ve K2 Yetki belgelerinin indirimli alınabilmesi için süre bir yıl uzatıldı. Yeni düzenlemeye göre K belgeleri 31 Aralık 2010’a kadar indirimli olarak alınabilecek. Ancak 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren denetimlerde K Belgesi aranacak.” Dedi.

 

K Belgesi 1 Ocak 2010’dan itibaren denetimlerde aranacak

“25 Aralıkta yönetmelikte yapılan yeni düzenlemeyle birçok üyemizi ilgilendiren K Belgesi alımı ile ilgili değişiklikler oldu” diye konuşan Saka, “Ticari amaçla; kamyonetlerle yapılan iliçi veya şehiriçi eşya taşımaları ile Ticari amaçla olmamak ve sadece kendi esas iştigal konusu ile ilgili olmak kaydıyla; kamyonetlerle yapılan eşya taşımaları için için 31.12.2009 tarihine kadar yetki belgesi ücretinde % 94 oranında uygulanan indirim oranı 1 puan daha düşürülerek % 93 olarak 31.12.2010 tarihine kadar uzatıldı.  Ancak söz konusu yetki belgelerinin uygulanması ve aranması ile ilgili son tarih olan 31.12.2009 ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu nedenle 1 Ocak 2010 tarihinden sonra yapılacak denetimlerde söz konusu belgeler aranacak. İlgili üyelerimizin bu konudaki hazırlıklarını biran önce yapmalarını hatırlatıyoruz” dedi.

 

Tanker taşıma kapasitesinin 75’tona çıkarma zorunluluğu

ALTO Başkanı Saka,  K1 yetki belgesi sahibi tüzel kişilere 31 Aralık 2009 tarihine kadar getirilen taşıma kapasitesini 75 tona çıkarma zorunluluğunun yeni düzenlemeyle, yetki belgelerinin sürelerinin bitimine kadar ertelendiğini de vurguladı.

 

İzmir’de belgeler Ulaştırma Bölge Müdürlüğü’nden alınacak

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, K türü yetki belgelerinin Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nün bulunduğu İzmir’de Ulaştırma Bölge Müdürlüğü tarafından, Bölge Müdürlüğünün bulunmadığı illerde ise protokol yapılan Ticaret ve Sanayi Odaları tarafından verildiğini kaydetti.