Krizden çıkışta 2010 için Umutluyuz

10.12.2009
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Son dönemde piyasada başlayan hareketlenme bizleri 2010 için umutlandırıyor”

Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, son haftalardaki piyasada hareketlenme başladığını belirterek, ekonomik krizden çıkış için umutlu bir ortamın doğmaya başladığını söyledi.

 

EKONOMİK KRİZDEN ÇIKIŞ UMUDU

Saka, “Son bir buçuk yıldır Ekonomik kriz üyelerimizi çok etkilemişti. Krizden etkilenen üyelerimizin halen ciddi finansal sorunları bulunuyor. Ancak yine de son dönemde piyasada başlayan hareketlenme bizleri umutlandırıyor” dedi.

 

İzmir İli Oda ve Borsalar Müşterek Yönetim Kurulları toplantısı İzmir’in Tire İlçesinde Tire Ticaret Odası’nın ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıda İzmir ve ülke ekonomisine ilişkin sorun ve tespitler masaya yatırılarak çözüm önerileri değerlendirildi.

 

ODA VE BORSA BAŞKANLARI TİRE’DE TOPLANDI

Toplantıda öncelikle ekonomik ve güncel durum değerlendirildi. İzmir Limanının Özelleştirilmesi ile ilgili gelişmeler Başkan Geza Dologh tarafından dile getirildi. Toplantıda; Tarımsal ürünlerde ve temel gıda maddelerinde KDV Oranının yüzde 1’e indirilmesi girişimi, Selçukta yapılmakta olan Tarımsal Sanayi Bölgesi hakkında bilgilendirme, yerli doğaltaş üretiminin ithal edilen ürünlere karşı korunması, Süt, Pamuk gibi ürün alanlarına destek sağlanması, sertifikası olmayan patates tohumunun ekiminin yasaklanması da değerlendirildi. Toplantıda Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu, İzmir – Tire yolunun duble yol haline getirilmesi gerektiğini, Tire’de sulama ve gölet çalışmaları yapılmasını ve tarımsal kalkınmada teşviğin doğru yapılandırılması konusunda Odaların birlikte hareket etmesini ve ilgili kurumlardan destek istenmesini talep etti.

 

EKONOMİK KRİZİN ETKİLERİ AZALIYOR

Toplantı sonunda gazetecilere açıklamarda bulunan Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, “Son bir buçuk yıldır yaşanan ekonomik kriz özellikle Ticaret Odalarımızın üyelerini, yani KOBİ’leri, küçük ticaret erbabına çok zor günler yaşattı. Piyasada yaşanan daralma, işyeri kapanmalarına, işten çıkarmalara neden oldu. Aliağa’da Sanayi kuruluşlarımızda binlerce kişi işsiz kaldı. Ancak son biri aydaki rakamsal veriler ve somut tespitlerimiz, piyasanın düzelmeye başladığı yönündedir” dedi.

 

ALİAĞA’DA AÇILAN-KAPANAN İŞYERLERİ

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, 2008 yılında Aliağa Ticaret Odası’na 177 yeni şirket kaydı yapıldığını, aynı yıl 63 şirketin de ticari faaliyetini sona erdirdiğini belirterek, “Bu yıl 11 ayda 139 yeni üye kaydı yapıldı. 11 ayda 69 şirket de ticari faaliyetini sona erdirdi. 2010 yılından umutluyuz. Son aylardaki ekonomik verilerdeki iyiye yönelen görünüm ve reel piyasalardaki hareket bize umut veriyor” dedi.