Aliağa'da Engelliye özel Tatil Köyü

04.12.2004
  •  A 
Aliağa İlçesi Çaltılıdere'de yapılması planlanan 'Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Uluslararası Engelliler Tatil Köyü' projesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 'yılın projesi' seçildi.

İzmir'in Aliağa İlçesi Çaltılıdere ve Hacı Ömerli Köyü arasında deniz kenarında 600 dönüm araziye yapılması planlanan 'Barınma, Rehabilitasyon Merkezi ve Uluslararası Engelliler Tatil Köyü' projesi, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından 'yılın projesi' seçildi.

Projeyi yaratan ve geliştiren Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Faruk Öztimur'un projeyi Cumhurbaşkanlığı'na önerdiğini hatırlatarak, 'Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, projeyi çok beğenmiş ve 'yılın projesi' seçmiş. Önümüzdeki günlerde projeyi altın plaketle ödüllendirilecek' dedi.

 

Yarın Ankara Sürmeli Otel Konferans Salonunda düzenlenecek bir törenle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yılın projesi seçilen Aliağa Engelliler Rehabilitasyon Projesi'ni altın plaketle ödüllendireceğini duyuran Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, proje sayesinde Aliağa'nın dünyaya tanıtılacağını belirterek, şunları kaydetti:


'Devletimizin sosyal devlet olma yolunda en ciddi adımlarından biri atılıyor. Bu projemizin önemli bir özelliği de uluslararası tatil köyü olması. Tatil köyü tamamlandığında, diğer ülkelerden engelli insanlar da gelerek, burada kalabilecekler.'


DÜNYADA BİR İLK

Ülke nüfusunun yüzde 10-12'sini oluşturan engellilere uzatılan elin, tüm kesimlerce sahiplenileceğine inandığını belirten Bulgurlu, bütün ulusal ve uluslararası kurum, kuruluş ve bireyleri, projeye destek olmaya çağırdı. Bulgurlu, Tatil Köyü'nün kurulacağı arazinin deniz kenarında bulunmasının, ileride jeotermal enerjinin gelecek olmasının ve Organize Sanayi Bölgesi'ne yakınlığının büyük avantaj sağlayacağını belirterek, İngiltere, Almanya, Hollanda gibi ülkelerden de destek alındığını söyledi.

Proje hayata geçtiğinde Aliağa'nın ve Türkiye'nin yüz akı olacağına işaret eden Kaymakam Bulgurlu, 'Aliağa Engelliler Rehabilitasyon Merkezi, Türkiye'de ilk defa engelli olimpiyatlarının yapılabileceği bir alt yapıya sahip projedir. Kısa sürede bitirilirse Türkiye'deki ilk engelli olimpiyatlarını burada yapacağız' diye konuştu.


'2005 yılı engellilerin altın yılı olacak' diyen Emir Osman Bulgurlu, şunları söyledi:
'Projenin hayata geçmesi için önemli bir engelin kalmadığını görüyoruz. Sosyal devletin olmazsa olmaz kuralı da zaten bu projenin özüdür. Projeye yerel yönetimin ve sivil toplum kuruluşlarının büyük bir uyum içersinde sahip çıkması beni son derece mutlu etmiştir. İnsanlar ve makamlar gelip geçicidir. Emek verenler bu eserlerle yaşarlar. O yüzden bu projenin asıl sahibi Aliağa halkıdır. Cumhurbaşkanımız tarafından ödüllendirecek bu projenin asıl gururunu Aliağalılar yaşayacaktır.'


YAŞAMA KATILACAKLAR

Aliağa Uluslar Arası Engelliler Köyü Projesi'ni destekleyen sivil toplum kuruluşlarından Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka ise proje ile bedensel ve zihinsel engellilerin hayattan dışlanmayacağını belirtti. Saka, '600 dönüm üzerine kurulacak Türkiye'nin ilk engelli tatil köyünde rehabilitasyon ve fizik tedavi üniteleri, spor salonları, hobi alanları, hayvan üretme çiftlikleri ve ormanı ile resmen bir şehir kurulacak. Üstelik bu projede engelliler hayattan dışlanmadığı gibi günlük hayatta kendilerini zorlayan hiçbir eksikliği hissetmeyecekleri bir dünyada yaşayacaklar. Aynı zamanda yaşamlarını kimseye muhtaç olmadan sürdürecek. Bu köyde gerek belediye gerekse Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yönetimi öncülüğünde iş imkanına da sahip olacaklar' diye konuştu.