Petkim krizi yenerek Avrupa 1.si oldu

25.07.2009
  •  A 
Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, son üç aylık dönemde iç piyasadan gelen taleplere yetişmekte zorlandıklarını belirterek, kapasite kullanımının yüzde 99'a ulaştığını söyledi

Genel Müdür Kenan Yavuz, “Gece üretip, sabah satıyoruz. Ambarlarımız bomboş. Yüzlerce KOBİ, arayıp tezgahlarının kapalı olduğunu, ihracat yapamadıklarını söylüyor ve ürün istiyor" dedi

 

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, son üç aylık dönemde iç piyasadan gelen taleplere yetişmekte zorlandıklarını belirterek, kapasite kullanımının yüzde 99'a ulaştığını, bu rakamla Avrupa'nın en yüksek kapasite kullanımıyla çalışan petrokimya şirketi haline geldiklerini söyledi.

 

Reel sektörün kriz öncesi durumuna gelmesi için biraz daha zamana ihtiyaç duyulduğunu ancak Türk sanayisinin Avrupa'ya göre daha dinamik olduğunu dile getiren Yavuz, "'Son üç aylık dönemde dünya piyasalarındaki olumsuz gidiş, petrokimya şirketlerinin karlarının düşmesi ve ithalatın getirdiği riskler nedeniyle iç talep Petkim'e kaydı.” Dedi.

 

Yavuz; “Petkim zaten talebin tamamını karşılayamaz durumdaydı. KOBİ'ler krizin yaralarını sarmak için gereken hızlı büyüme ihtiyacının önemli kısmını Petkim'den karşılamaya başladı. Üç aydır piyasaya mal yetiştiremiyoruz. Gece üretip sabah satıyoruz. Ambarlarımız bomboş. Her gün yüzlerce talep geliyor. Yüzlerce KOBİ, arayıp 'tezgahım kapalı ihracatımı yapamıyorum, ne olur bana mal gönderin' diyor" dedi.

 

Kriz nedeniyle Ocak sonu, Şubat başında kapasitelerini büyük oranda kıstıklarını ifade eden Yavuz, "Mart sonrası tekrar yükselişe geçtik. Mayıs ayını yüzde 99, Haziran ayını ise yüzde 97 ile geçtik. İlk 6 ay ortalaması yüzde 89 oldu. Türkiye'deki hareketlilik sayesinde biz bu krizi yendik. Mart ayında biz kar açıkladık. Avrupa'da kar açıklayan bir petrokimya şirketi olmadı" diye konuştu.

 

STRATEJİK ÖNEM

Yavuz, son aylarda yaşanan bu gelişmenin, Petkim'in stratejik önemini bir kez daha ortaya koyduğunu savundu. Türkiye'nin yerli üretimini artırarak, ithalat sarmalından kurtulması gerektiğini ifade eden Yavuz şunları söyledi:

 

"Türkiye ne zaman hammadde arzı konusunda sıkışsa Petkim mal yetiştiremez duruma geliyor. Geçen yıl Ağustos ve Eylül aylarında ambarlarımız ürün doluydu, satamıyorduk. Dünyada olağanüstü talep daralması vardı. Herkes Türkiye'ye dampingli ürünle girmeye çalıştı. Türkiye kimsenin oyuncağı olmamalı. Canının istediği zaman getireceksin malı satacaksın, canının istemediği zaman çekip gideceksin. Son üç aydır Petkim olmasaydı Türkiye'nin ihracatı dururdu. Tüm sektörlerde çok büyük problemler yaşanırdı. Petkim'in stratejik önemi ve yatırımlarının desteklenmesi gerekliliği bir kez daha ispatlanmış oldu."