Cumhuriyet Dönemi Aliağa tarihi kitaplaştı

07.07.2009
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası, eğitimci yazar Cevat Yıldırım’ın yazdığı “Aliağa: Cumhuriyet Dönemi” adlı kitabını yayımlayarak Aliağa Kültürüne önemli bir katkıda bulundu

1970’li yıllarda başlayıp ve 80-90’lı yıllarda hızla sanayileşen, 2000’li yıllarla birlikte Türkiye’nin en büyük sanayi ticaret bölgelerinden biri olan Aliağa, tarihini arıyor. Eğitimci Yazar Cevat Yıldırım’ın “Aliağa: Cumhuriyet Dönemi” adlı kitabı Aliağa Ticaret Odası tarafından yayınlandı. 2001 yılında “Güzelhisar” adlı kitabı yayımlanan yazar, son kitabında kentin Çağdaş Cumhuriyetle beraber yaşadığı sevinçleri- hüzünleri ve toplumsal gelişimi akıcı bir üslupla okuyucularla buluşturuyor. Kitapta; ilçenin tarihinden sosyo-ekonomik yapısına, kültürel özelliklerine kadar pek çok yönü irdeleniyor. Kitapta özellikle Mübadele ile ilgili anılarını paylaşan yaşlı Aliağalıların öyküleri yeni kuşağa geçmişi bir kez daha hatırlatıyor.

 

- ALİAĞA’NIN MÜBADELE ÖYKÜLERİ

“Aliağa: Cumhuriyet Dönemi” adlı kitapta Yerel sözcüklerden, manilere, türkülere, çocuk oyunlarından, siyasete kadar, fotoğraflar ve tarihi belgelerle  oluşan zengin içerik, ilçenin, tarihsel süreç içinde oluşturduğu birikim gözler önüne seriliyor.

 

Eğitimci Yazar Cevat Yıldırım’ın kalemiyle Aliağa Ticaret Odası tarafından yayınlanan “Aliağa: Cumhuriyet Dönemi” adlı kitap kentin Cumhuriyet dönemine ışık tutuyor. Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret ederek eserin yayınlanmasına katkılarından dolayı teşekkür eden yazar Cevat Yıldırım, “Aliağa Ticaret Odası, kentin sanayileşmesine, ticari potansiyelinin gelişmesine, istihdam yaratılmasına katkılarına kültürel katkılarını da ekliyor. 5 yıllık araştırma ve inceleme sonucunda hazırlanan bu kitabımızı yayımlayan Aliağa Ticaret Odamızın verdiği büyük destek için teşekkür ediyorum.” Dedi. 

 

- ONLAR SÖYLEDİ, BEN KELİMELERİ TÜMCE YAPTIM

Kitabın içeriğiyle ilgili bilgi veren Yazar Cevat Yıldırım; “Kyme’li tarihçi Ephoros (bu kentin tarihi yok. Zira Savaş Yapmayı bilmiyorlardı) demiş. Aynı topraklarda kurulan Aliağalılar da hiç savaşmadı. Mübadillerin savaşı toprak ile idi. Ben yaşananları bir muhabir gibi yazdım. İsteyen buna tarih, isteyen sosyoloji, isteyen olayların akışı desin. Yazılanlar belki araştırıcılara belge, ipucu ya da rehber olabilir. Olayların akışı sürerken hoşluklar, tasalar, kaygılar, yanlışlar, umutlar hep vardı. Bu duyguları, doğruları, gözlemlerimi, anlatıları sayfalara dökerken  hep hemşerilerimin seslerine kulak verdim. Onlar hep söyledi, ben kelimeleri tümce yaptım.” Dedi. 

 

ADNAN SAKA: KİTAP KENTİN CUMHURİYET DÖNEMİNİ YENİ KUŞAKLARA TANITACAK

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın geçmişiyle ilgili kaynaklardan derlenen yazılı eser bulunmadığını ifade ederek, Cevat Yıldırım’ın uzun emekleri sonucu hazırlanan kitabın kentin Cumhuriyet dönemini yeni kuşaklara tanıtma fırsatı verdiğini ifade etti.

 

Saka, “Aliağa, Mübadelelerle şekillenen bir kent. 20. yüzyılın farklı dilimlerinde Balkanlardan kopup Türkiye’ye gelen binlerce insanımızın umut aradığı yerlerden biri de Aliağa olmuştu. İşte bu kitap, Türkiye’nin binbir yokluk ve güçlük içinde Cumhuriyetle çağdaşlaşma, akıl ve bilimin ışığında yeniden ayağa kalkma dönemine tanıklık eden; Aliağa’da her türlü güçlüğe rağmen yepyeni bir gelecek kurmak isteyenlerin öykülerini tarihe not düşüyor” dedi.

 

FOTOĞRAFLAR: Foto 1, Foto 2, Foto 3, Foto 4, Foto 5