İlk Özel LNG İthalatı Egegaz’dan ALOSBİ'ye

30.04.2009
  •  A 
Aliağa’da kurulu bulunan sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG terminali EGEGAZ, ithalat lisansı almasının ardından ilk doğalgazı Türkiye’ye getirdi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'ndan geçen yılsonunda Sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) ithalat lisansını alarak, kamu kuruluşu BOTAŞ'ın ardından özel sektördeki ilk LNG ithalatçısı haline gelen EgeGaz, ilk LNG ithalatını gerçekleştirdi.

Türkiye’de özel sektörün getirdiği ilk LNG kargosu, Al Daayen adlı 300 metre uzunluğunda, 150 bin m3 kapasiteli gemi ile Aliağa’daki EgeGaz LNG Terminaline ulaştı.

 

EGEGAZ, DOĞALGAZ İHTALATINDA BİR “İLK”İ GERÇEKLEŞTİRDİ.

 EgeGaz’ın dış pazarlardan doğrudan ithalata başladığı ilk gemi Al Daayen’in İzmir’in Aliağa ilçesindeki  EgeGaz LNG Terminaline gelmesiyle  EgeGaz, doğrudan ithalat ile ülkemize sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) getiren ilk özel sektör kuruluşu oldu.  EgeGaz, gazlaştırarak ulusal şebekeye vereceği bu ithalat ile birlikte doğalgaz piyasasının özel sektördeki piyasa oyuncularından biri haline geldi.

 

EGEGAZ’IN İLK MÜŞTERİSİ ALİAĞA ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ OLDU

Egegaz’ın, ithal ettiği LNG’nin ilk müşterisi ise Aliağa Organize Sanayi Bölgesi oldu. 10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük ve en modern OSB’si niteliğindeki Aliağa Organize Sanayi Bölgesi (ALOSBİ), 1 Mayıs 2009’dan itibaren Egegaz’dan doğalgaz almaya başladı.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka, Egegaz ile ALOSBİ arasında yapılan ve 2009 sonuna kadar sürecek anlaşmanın 1 Mayıs itibariyle başladığını ifade ederek, Yıl sonuna kadar 70.000 milyon m3 doğal gaz alınacağını belirterek, 2010’da bu kapasitenin 200 milyon m3’e çıkarılacağını kaydetti.

 

ÜLKEMİZ EKONOMİSİ VE SANAYİİ İÇİN SEVİNDİRİCİ GELİŞME

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve ALOSBİ Başkan vekili Adnan Saka, konuyla ilgili yaptığı açıklamada; “Aliağa’mızda kurulu bulunan ülkemizin ve dünyanın seçkin kuruluşlarından Egegaz, kaliteli hizmet sunarken, piyasa koşullarına göre hızlı karar alabilen dinamik yapısı ile, Türkiye’nin doğalgaz arz güvenliğinde etkin bir görev üstlenmiş olacak. Aynı zamanda alınan hizmetin kalitesinin yanında ucuzluğu da düşünülecek olursa ülkemiz sanayii kuruluşlarının ve kobilerinin rekabet gücünün önemli ölçüde artacağı sevindirici bir gelişmedir.” dedi.

 

Saka, Egegaz’ın kurulduğu günden bu yana Aliağa, bölge ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağladığını ifade ederek, “Ülkemizin önceki yıllarda yaşadığı doğalgaz tedarik sorunlarında en büyük güvence Egegaz olmuştu. Yıllık 6 milyar m3 gazlaştırma kapasitesiyle Türkiye’nin gaz tedarikinde yadsınamaz bir güvencedir. Bölgede gaz basıncı düşme, gaz kesintisi korkusu yaşayan sanayiciler olarak Egegaz’ın, devreye girdiği günden bu yana ulusal gaz şebekesine ne kadar önemli katkılar sağladığını, en iyi bilenlerdeniz. Şimdi bu katkılar özel sektör olarak LNG ithalatı yapmasıyla daha da artacak. Egegaz’ın doğrudan LNG ithal ederek müşterilerine satması piyasada servis kalitesi ve fiyat açısından olumlu sonuçlar doğuracaktır. Küresel krizin etkilerini derinden hisseden reel sektörümüz, doğalgaz arz piyasasındaki serbestleşmenin olumlu sonuçlarını alacaktır.” dedi.

 

 

EGEGAZ:

Çolakoğlu Grubu Şirketi olan EGEGAZ, İzmir'in Aliağa ilçesinde 1999 yılında başlayan yatırımı ile döneminin en büyük ikinci LNG terminali olarak kuruldu. Aralık 2006 da devreye alınan tesisin toplam 280 bin metreküp sıvı depolama hacmi bulunmaktadır. Tesisteki 2 adet 140 bin m3’lük LNG tankı bölgedeki depremsellik gereği deprem amortisörleri üzerine oturtulmuştur. Yıllık gazlaştırma kapasitesi 6 milyar m3’dür. Terminal, dünyanın en büyük LNG gemilerinin yanaşabileceği modern iskelesi ile, Akdeniz havzasında ve dünya çapında önemli bir prestije sahiptir.

 

FOTOĞRAFLAR:

 

FOTO 1, FOTO 2