ALOSBİ yatırımcıları kriz dinlemiyor

14.04.2009
  •  A 
10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük OSB’si ALOSBİ de bir yatırımcı daha tesis temeli attı. Akdöküm firmasıyla 54 yıldır sanayinin duayeni haline gelen Atik ailesi krize inat yatırıma start verdi.

10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük OSB’si ALOSBİ de bir yatırımcı daha tesis  temeli attı. Akdöküm firmasıyla 54 yıldır sanayinin duayeni haline gelen Atik ailesi krize inat yatırıma start verdi.

 

Akdöküm firmasıyla 54 yıldır sanayinin duayeni haline gelen Atik ailesi, krize inat, Avrupa’nın en modern döküm tesislerinin temelini Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde attı.  Krizi 8 aydır ensesinde hisseden sanayicinin yoğun ilgi gösterdiği temel atma töreninde, teknolojik alt yapısıyla Türkiye’de bir ilke imza atan Aliağa Organize Sanayi Bölgesi, lojistik cazibe merkezi olarak ön plana çıktı.

 

İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Aliağa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Aliağa Ticaret Odası Meclis Başkanı M.Ender Özer, Aliağa Belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz ve çok sayıda sanayicinin katıldığı temel atma töreninde konuşan Atik Metal A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Atik, 50 milyon dolara mal olacak ve 80 bin metrekare arsa üzerinde 20 bin metrekare kapalı alandaki tesislerinde, 250 kişiyi istihdam edeceklerini belirtti.

 

“ALOSBİ hayaldi, hayalimiz oldu”

Yılda 35 bin ton gri sfero döküm parça üretme kapasitesine sahip tesislerinde yüzde 80 ihracatta bulunacaklarını ifade eden Atik, “Yatırım kararını krizden önce aldık. Ancak durmadık ve yatırıma devam ettik. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’ni ilk gördüğümüzde babam Nuri Atik buranın çok iyi, çok büyük bir proje olduğunu, hayal edilmesinin bile zor olduğunu söylemişti. Bizim için gerçekten hayaldi. Ama bugün alt yapısını tamamlamış büyük bir bölge duruyor karşımızda. ALOSBİ için hayal denmişti ancak burası şimdi bizim hayalimiz oldu” dedi.

 

“Türk Döküm Sanayi İspanya’yı geçti”

Döküm sanayinin her sektör için önemli olduğuna da dikkat çeken Atik, Türkiye’nin döküm sektöründe İspanya’yı geçerek 4. sıraya oturduğunu dile getirdi. Türkiye’de 2008 rakamlarıyla bin 300 işletme bulunduğunu ve bu işletmelerin doğrudan 35 bin kişilik istihdam yarattığını vurgulayan Mehmet Atik,   “Türkiye’nin 3 milyar dolar kıymetinde döküm üretimi var. Bunun iki milyar doları ihracat yapılarak ülkemize döviz kazandırıyor. Katmadeğeri yüksek bir sektör. Fiyat, kalite ve AB baskılarından dolayı bütün işletmeler yeniden yapılanmak zorunda. 1910 yılında Selanik’ten gelen dedemiz İsmail Atik demir parça konstrüksiyon üretimiyle, daha sonra Süleyman, Nuri ve Yılmaz’ın büyük mücadeleleriyle döküm sanayinde önemli bir yer edindik. Biz de üçüncü kuşak olarak babalarımızdan aldığımız bayrağı daha ileriye taşıyabilmek adına insan sağlığına ve çevreye saygılı Avrupa’nın en modern tesisinin temelini attık” dedi.

 

“Baykuşlara inat yatırımlar sürüyor”

ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan ise, kriz döneminde Atik Ailesi’nin 50 milyon dolarlık yatırımının umut aşıladığını dile getirdi. Akkan, “ Baykuşlar ülkenin çıkmaza girdiğini söylüyorlar oysa güvercinler bu ülkenin ancak üretimle, iş ve aşla zenginleşeceğini ifade ediyorlar. İş demek, aş demek. Bundan daha iyi ibadet olur mu? Yeni fabrikalar kurmazsak işsizliği önleyemeyiz. İşsizliği önleyemezsek fakirlikten kurtulamayız” dedi. Bölgenin 400 fabrikayla 60 bin istihdam kapasitesine sahip olduğunu da vurgulayan Atıl Akkan, “Kimse arsa aramasın. Gelsin projeleriyle burada yatırım yapsın. 1 hafta içinde alt yapısıyla, teknolojisiyle, doğalgazıyla hizmet onların kapısında olacaktır” dedi.

 

Vali Kıraç: “ALOSBİ Sanayinin Birleşmiş Milletler’i olmuş”

İzmir Valisi Cahit Kıraç da sürdürülebilir kalkınmanın yolunun yatırımlardan geçtiğini belirtti. Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde değişik ülkelerden 50 fabrikanın yatırım yaptığına da dikkat çeken Vali Kıraç, “ALOSBİ farklı ülkelerden yatırımlarıyla, Sanayinin Birleşmiş Milletleri olmuş” dedi.

 

EBSO Meclis Başkanı Mehmet Tiryaki, Atik Ailesi’nin bu yatırımının bir moral ve güç kaynağı olduğunu ifade ederken EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da 7 aydır krizle yatılıp krizle kalkıldığını belirterek, kriz ortamında bu yatırım şevk verici olduğunu dile getirdi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da kriz ortamından ancak üretimle çıkılacağına inandığını söyledi. İzmir sanayisinin OSB’lerle gelişeceğini vurgulayan Kocaoğlu,  ancak mevcut OSB’ler dolmadan yeni OSB’ler kurulmasına izin vermeyeceklerini de vurguladı.