İlçe Odalarından Yeniasır'a ziyaret

20.03.2009
  •  A 

İzmir ilçelerindeki Ticaret Odaları bölgede ticaret potansiyelinin gelişmesi için birlikte hareket ediyor. Oda Başkanları Yeniasır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı’yı ziyaret etti.

İzmir ilçelerindeki Ticaret Odaları ve Borsalar, bölgede ticaret potansiyelinin gelişmesi için birlikte hareket ediyor. Oda Başkanları Yeniasır Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı’yı ziyaret ederek bölgesel sorunları aktardı.


İzmir'in ilçelerindeki ticaret odaları ve borsaların başkanları, Yeni Asır Genel Yayın Yönetmeni Şebnem Bursalı'yı ziyaret etti. Ziyarete; Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Saka, Meclis Bşk vekili Ömer Ertürk, Genel Sekreter Takdir Yarış, Bayındır Ticaret Odası Başkanı Adnan İnanır, Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, Genel Sekreter Muzaffer Özarun, Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka, Tire Ticaret Odası Bşk. Hüseyin çapkınoğlu, Torbalı Ticaret Odası Bşk Behçet Çınar, Meclis Başkanı Abdulvahap Olgun, Selçuk Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cumhur Yelken, Meclis Başkanı Tijen Aras katıldı.


Ekonomik durgunluğun ilçelerini de etkilediğini belirten oda başkanları, başta işçilik üzerindeki vergi yükleri olmak üzere hükümetin acil önlemler almasını istedi. Yerel sorunlarını da anlatan başkanlar, ekonomisi tarıma dayalı İzmir'in ilçeleri için tarım envanteri çıkarılması talebinde de bulundu.


 

ALİAĞA BÖLGESİ KRİZDEN ETKİLENDİ

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Türkiye'nin ağır sanayi bölgesi olan Aliağa'daki tesislerin üretim yapmakta zorlanmaya başladığını belirterek, özellikle istihdama yönelik önlemler alınmasını istedi. Saka, "10 milyon metrekarelik Aliağa OSB'de yüzde 15 faaliyete başlama oranı varken, ilçede yeni bir sanayi bölgesine izin çıkıyor. Sonuçta sanayi plansız gelişiyor. Bu konuda belediyeler daha dikkatli davranmalı” dedi.

 


Türkiye’nin en büyük Sanayi Ticaret Bölgelerinde Aliağa’nın global krize bağlı durgunluktan etkilendiğini belirten Saka, “Dış pazarlardaki daralma, Aliağa’da özellikle ihracata dayalı üretim yapan tesislerimizi etkiliyor. Vardiya azaltma ve işten çıkarmalar yaşanmaya başladı. Krize dönük önlem paketlerinin geliştirmesi lazım. Bununla birlikte PETKİM’de yeni bir rafineri kurulması bölgemizde bir canlanma da sağlayacak” dedi.  

 


DAĞINIKLIK KALKSIN

Torbalı Ticaret Odası Başkanı Behçet Çınar ise, dünya devi firmaların faaliyet gösterdiği Torbalı'nın da en büyük sıkıntısının plansız sanayileşme olduğunu belirtti. Her yere sanayi ruhsatı verilmesi sonucunda tarım arazilerinin kaybedildiğini dile getiren Çınar, sanayicilerin de yolu, suyu olmayan bölgelerde faaliyet göstermek zorunda kaldığını vurguladı. Çınar, "Artık belediyeler bilinçsiz şekilde ruhsat vermesin. Oda olarak dağınık sanayi tesislerini, organize sanayi bölgesi çatısı altında toplamak için çalışıyoruz" diye konuştu. Çınar, işçi çıkarmamak için direndiklerini belirterek, istihdama yönelik önlemler alınmasını istedi.


ENVANTER ÇIKARILSIN

Tire Ticaret Odası Başkanı Hüseyin Çapkınoğlu ise, hükümetin inşaata yönelik de adımlar atması gerektiğini söyledi. Tire'de tarım ve hayvancılıkta önemli sıkıntılar yaşandığını da dile getiren Çapkınoğlu, sütün sudan bile ucuz hale geldiğini, yakında süt üretimini devam ettirmenin imkansız hale geleceğini ifade etti. Çapkınoğlu, "Küçük Menderes ve Bakırçay ovalarının tarım envanteri çıkarılsın. Böylece insanlar plansız ekip dikip yapmasın, mağdur olmasın" dedi. Ödemiş Ticaret Borsası Başkanı Latif Aka da pamuk ekim alanlarındaki daralmanın önlenmesini istedi. Tekstilin en büyük istihdam kapısı olduğunu vurgulayan Aka, iplik fabrikaları ithal pamukla çalışırken, yerli pamuk üretiminin hızla gerilediğini söyledi.


ESNAF BİTTİ

Turizmin sorunlarına dikkat çeken Selçuk Ticaret Odası Başkanı Cumhur Yelken ise, Kuşadası'na kruvaziyer turizmiyle gelen turistlerin para harcamamasından şikayet etti. Yelken, “Herşey dahil sistemi esnafı mağdur etti. Tek umudumuz Rus turistlerde. Bu yaz bölgeye Ruslar'ı getirebilirsek, ilçedeki esnaf rahatlar" dedi. Bergama Ticaret Odası Başkanı Melih Kahraman, tarımdaki plansız üretimden dolayı pamuk çekirdeği bile bulamaz hale geldiklerini, kurutulmuş domates üretiminde ise sıkıntı yaşandığını vurguladı.


Bayındır Ticaret Odası Başkanı Adnan İnanır ise sütün litresinin 75 kuruştan 45 kuruşa gerilediğini söyledi. İnanır, süt girdilerinde KDV'nin indirilmesini önerdi.


Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, ziyaretin anısına, Şebnem Bursalı'ya tüm odalar adına plaket takdim etti. Saka, Aliağa’da ev hanımları tarafından el emeği gümüş hasır örgü takı seti hediye etti.


FOTOĞRAFLAR: FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4