Aliağa ve İzmir verdiğini alamıyor!

27.02.2009
  •  A 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’dan vergisini Aliağa dışında ödeyen dev kuruluşlara çağrı; “Vergiyi Aliağa’da ödeyin bölgemize yatırım gelsin”

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, İzmir’in Aliağa ilçesinin büyük bir üretim, istihdam ve ticaret yükünü taşımasına karşın kamu gelirlerinden yeteri kadar pay alamadığını söyledi.

 

Aliağa Vergi Dairesi Müdürü Zakir Kılıç ve beraberindeki heyet Vergi haftası nedeniyle Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka’yı makamında ziyaret etti. Ziyarette Aliağa’da üretim yapmasına rağmen vergisini Aliağa ve İzmir dışında ödeyen kuruluşlar gündeme geldi.

 

 

Saka, Aliağa’da kurulu bulunan başta Tüpraş olmak üzere bir çok kuruluşun vergilerini Aliağa’da ödemediğinden Aliağa ve İzmir’in merkezi bütçeden alması gerekenden daha az pay aldığını ifade ederek, “Bölgemizde üreten ve kazanan kuruluşların vergilerini de Aliağa’da ödemesiyle Aliağa ve İzmir’in bütçeden ve buna bağlı olarak kamu yatırımlarından alacağı pay büyük oranda artacak. Bu da bölgemizi daha gelişmiş, altyapısı tamamlanmış, sağlıklı bir çevrede, vatandaşa daha kaliteli hizmet sunan bir bölge haline getirecektir” dedi.

 

E-BEYANNAME İLE ÇOK KOLAY

Aliağa Vergi Dairesi Müdürü Zakir Kılıç, “Artık elektronik beyanname dönemi var. Bir şirketin merkezi nerede olursa olsun hiçbir güçlükle karşılaşmadan vergisini Aliağa’da ödeyebilir. Böylece bütçeden bölgemiz ve ilimiz daha fazla pay alabilir” diye konuştu.

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka da; “Bunu sık sık gündeme getiriyoruz. Çünkü bütün sanayi ve istihdam yükünü çeken Aliağa’nın ihtiyaç duyacağı makro yatırımların gerçekleştirilmesi için Merkezi bütçe payının artması gerekiyor. Aliağa ve bölgemizin bütçeden daha fazla pay alabilmesi lazım. Bu kadar büyük vergi rakamlarına ulaşan bir ilçenin buna hakkı vardır. Aliağa’da üretim yapmasına rağmen çeşitli illerde vergi rekortmeni listesinde olan kuruluşlarımız var. Bu kuruluşlarımızın da vergilerini Aliağa’da ödemelerini istiyoruz” dedi.

Aliağa’nın merkezi bütçeye katkısının, ilçenin ödediği vergi rakamlarının çok üzerinde olduğunu dile getiren Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, TÜPRAŞ, Kardemir, Kocaer Haddecilik gibi kuruluşların ise vergilerini Aliağa dışındaki vergi dairelerine ödediklerini, bu kuruluşların da vergilerini Aliağa’da ödemeleri halinde ilçenin merkezi bütçeden alacağı payın katlanarak artacağını hatırlattı.

 

RAFİNERİ KURACAK OLAN SOCAR TURCAS RAFİNERİ A.Ş’YE ÇAĞRI!

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, PETKİM’in sahibi olan Socar- Turcas ortaklığında Rafineri yapmak üzere kurulan Socar Turcas rafineri A.Ş’ye de çağrıda bulundu. Saka, “Socar Turcas rafineri A.Ş tarafından Aliağa’da yıllık 10 milyon ton üretim kapasiteli bir rafineri yapılacak. Bu yatırımın ÇED toplantısı geçtiğimiz hafta yapıldı. PETKİM’in merkezi Aliağa’da olmasına rağmen, yeni şirketin Merkezi İstanbul. Yılda 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi gerçekleştirecek olan bu şirketin vergisini Aliağa’da ödeyerek hem ilçemize hem de İzmir’e destek olmasını bekliyoruz. Aliağa Ticaret Odası olarak bu konuda şirket ile görüşerek kendilerinden vergilerini Aliağa’da ödemelerini isteyeceğiz” dedi.

 

TÜPRAŞ VERGİSİ KOCAELİ’DE ÖDÜYOR

Saka şöyle konuştu; “TÜPRAŞ, HABAŞ, Ege Çelik, İzmir Demir Çelik, Kocaer Haddecilik, Kardemir gibi kuruluşlarımız sektörlerinde lider ve Pazar payları çok büyük olan kuruluşlar. Örneğin TÜPRAŞ, Aliağa’nın 10 katını aşkın bir vergi tahakkuk rakamını Kocaeli vergi dairesine ödüyor. Böylece merkezi bütçeden Aliağa daha fazla pay alabilecekken, bu pay başka il ve ilçelere gidiyor. Bu konuda Aliağa halkına ve bölgeye sorumluluğu olduğunu düşündüğümüz kuruluşlarımıza çağrıda bulunuyoruz; gelin verginizi Aliağa’da ödeyin bölgemiz ve İzmir kazansın” dedi.

 

HABER DOKUMANLARI: FOTO 1 , FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4