Çakmaktepe Enerji’den dev yatırımlar

26.01.2009
  •  A 

Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş, 2009 yılı Olağanüstü Genel Kurulu’nu gerçekleştirdi. 2010'datamamlanacak yatırımlarla, Çakmaktepe, dünyanın en büyük gaz motorlu enerji santrali olacak.

Aliağa Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş, 2009 yılı Olağanüstü Genel Kurulu’nu 22 Ocak’ta Punta İş Merkezi’nde gerçekleştirdi.  Şirket sermayesi,  oy çokluğu ile 16 milyon TL’den, 33 milyon TL’ye çıkartıldı. 2010 yılında tamamlanacak yatırımlar sonunda, Çakmaktepe, 280 mwh gücü ile dünyanın en büyük gaz motorlu enerji santrali olacak.

 

Türkiye’nin en büyük sanayi bölgelerinden Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nin (ALOSBİ) stratejik enerji yatırımlarıyla dikkati çeken Çakmaktepe Enerji Santrali, 2009 yılı Olağanüstü Genel Kurulu’nu  153 ortaktan 80’nin katılımıyla gerçekleştirdi.

 

ALOSBİ yatırımcısını ucuz ve kaliteli enerjiye kavuşturmak amacıyla 2004 yılında kurulan Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş’nin, Punta iş Merkezi’nde gerçekleşen toplantısına, Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan, Başkan Vekilleri Mustafa Cem ile Önder Esen, Yönetim Kurulu Üyeleri Sadrettin İşçimenler, Vedat Özyavru, Adnan Saka, Levent Baysak, Rıfat Demirli  başta olmak üzere sanayinin önde gelen pek çok ismi katıldı.

 

32 Milyon Euro yatırımla Finlandiyalı WARTSILA firması tarafından 12 ay gibi çok kısa bir sürede yapımı tamamlanan; ucuz ve kaliteli enerjinin yanı sıra, buhar ve sıcak su üretim kapasitesiyle de öne çıkan santralin sermayesi, oy birliği ile 16 milyon TL’den, 33 milyon TL’ye çıkartıldı.

 

Santrale ilişkin yeni yatırımların ve kapasite artırımlarının da görüşüldüğü 5. Genel Kurul’da, bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan, Türkiye'nin en önemli enerji yatırımlarından birinin krize rağmen başarıyla devam etmesinin sevindirici olduğunun altını çizdi. Şu anda 35 mw’lık kapasite, 20 ton saat buhar, 160 ton sıcak su enerji kapasitesine sahip Çakmaktepe Enerji Santrali’nin, krize rağmen 174 milyon euroluk yeni yatırımla öne çıktığına dikkat çeken Akkan, yeni girişimlerle kapasitenin önce 105 mw’a, 2010 yılı Nisan ayına kadar da 280 mw’a ulaşacağını belirtti. Sanayinin en önemli giderlerinden biri olan enerjide alternatif arayışlarının hızlandığına da dikkat çeken Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan, kojenerasyon sisteme dayanan santralin, çevreci ve temiz enerjiyle öne çıktığını ifade etti.  Firmaların küçüldüğü, bazı fabrikaların ise kapandığı ortamda yatırımlarıyla sanayicinin gururu haline gelen santralin, Bank Asya’dan aldığı 5 yıl vadeli kredi ile yatırımını gerçekleştirdiğini vurgulayan Akkan, “Santralimizde kullandığımız teknikler, dünyada başarıyla uygulanan ve gelişmelerle desteklenen, bilinen en verimli enerji üretimidir. Ülkemiz normları bu açıdan Avrupa ülkelerinin henüz çok gerisinde olmasına rağmen, bu gelişmeleri yakından takip eden Çakmaktepe olarak bizler,  kriz döneminde bile verim alır durumdayız. Sisteme ilave edilecek buhar türbinlerimiz ile hiçbir yakıt maliyeti olmadan 30 mwh elektrik üretimi yapılacaktır” dedi.

 

“Krizde yatırım, baharda satış”

Türkiye’deki elektrik üretiminin yüzde 50’sinin doğalgazla yapıldığına dikkat çeken Akkan, ülkemizdeki enerji ihtiyacının çok büyük olduğunu hatırlatarak, “Biz krizi avantaja dönüştürmeye çalışıyoruz. Kriz nedeniyle enerji tüketimi düşmesine rağmen kriz bittiğinde müthiş bir enerji darboğazına düşülebilir. Biz tedbirimizi şimdiden alıyoruz ve yatırımlarımıza öncelik veriyoruz. Krizli günde yatırım yapacaksın ki, baharı elinde malla karşılayasın” dedi.

 

“Dünyanın en büyük gaz motorlu enerji santrali”

Yatırımlar öncesinde ifade edilen rakamların rakiplerince hayal gibi görünmesine rağmen gelinen noktanın kendilerini haklı çıkarttığına da değinen Yönetim Kurulu Başkanı Akkan, kısa bir süre sonra Ege Bölgesindeki en büyük 5. şirket konumuna yükseleceklerini vurgulayarak, “Şu anda ödediğimiz vergi bile geldiğimiz başarılı noktayı kanıtlıyor. Sistem tamamlandığında, tarihler 2010 Nisan ayını gösterdiğinde, Çakmaktepe, dünyanın en büyük gaz motorlu enerji santrali olarak, ‘Dünya birincisi’ ünvanını alacaktır” dedi.

 

“Türkiye Enerji yatırımlarına 130 milyon dolar ayırmak zorunda”

Kriz sonrasında enerji tüketiminin yüzde 12 artacağını da vurgulayan Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan, “Bizim ulaşacağımız 280 MW’lık kapasite, İzmir’in beşte birlik enerji ihtiyacına denk geliyor. Kapasite olarak en büyük santral arasında yerimizi aldık. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalar, Türkiye`de 2020 yılına kadar, yani önümüzdeki 12 yılda yaklaşık 55 gigawatt ek yeni yatırım yapılması gerektiği yönünde. Türkiye`deki kurulu gücün 40 gigawatt olduğu dikkate alınırsa, yeni yatırımların büyüklüğü daha iyi ortaya çıkıyor. Türkiye, 2020 yılına kadar enerji yatırımlarına toplam 130 milyar dolar ayırmak zorunda. Enerji krizi yaşanmaması için gerekli olan bu yatırım, Türkiye`deki büyük, orta ve küçük ölçekli şirketlerin yanı sıra, yabancıları da çekiyor. Çok sayıda grup, bu potansiyelden pay kapmak için sektörde pozisyonunu güçlendiriyor, yeni yatırım alıyor, lisans sayısını artırmanın peşinde koşuyor. Biz Çakmaktepe olarak bu noktada yerimizi aldık. Yatırımlarımız artacaktır” şeklinde konuştu.