PETDER, Çevre Bakanlığı'ndan yetki aldı

23.11.2008
  •  A 
PETDER, ülke genelinde Atık Motor Yağlarının toplanması ve lisanslı tesislerde ürün/enerji olarak geri kazanımı veya bertarafının sağlanması konularında “yetkilendirilmiş tek kuruluş” oldu.

PETDER, Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Yeni Yönetmeliği Uyarınca ülke genelinde “Yetkilendirilmiş Tek Kuruluş” Oldu. İzmir'de ise Dört Yıldız Demir Çelik bu konuda tek yetkili oldu. 


Petrol Sanayi Derneği (PETDER), T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemelere göre ülke genelinde Atık Motor Yağlarının toplanması ve lisanslı tesislerde ürün/enerji olarak geri kazanımı veya bertarafının sağlanması konularında “yetkilendirilmiş tek kuruluş” oldu.


Böylece, atık motor yağları sadece “Motor Yağı Üreticisi” veya “Yetkilendirilmiş Kuruluşlar” tarafından toplanarak kategorilerine göre işlem görmek üzere “Lisanslı İşletmelere” teslim edilecek. PETDER, atık motor yağı toplama organizasyonu ile Türkiye’nin dört bir yanına hizmet veriyor.


Atık yağların toplanması ve bertarafı ile ilgili esaslar ilk defa 21 Ocak 2004 tarihinde, “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”nin Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla belirlendi. 30 Temmuz 2008 tarihinde ise eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, 26952 sayılı Yeni Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.  


Yönetmelikle, kullanım sonrası ortaya çıkan atık yağlar, içerdiği kirleticilerin oranına göre üç ana kategoriye ayrıldı. Sınıflamaya göre; birinci kategori olan motor yağları “Ürün olarak geri kazanım”, ikinci kategori atık motor yağları “Enerji değerinden yararlanılmak üzere ek yakıt olarak kullanım”, üçüncü kategori atık motor yağları ise ”Tehlikeli atık” olarak bertaraf edilebilir yağlar olarak tanımlandı.  


Yapılan yeni düzenlemelere göre, atık motor yağları sadece “Motor Yağı Üreticisi” veya “Yetkilendirilmiş Kuruluşlar” tarafından toplanarak kategorilerine göre işlem görmek üzere “Lisanslı İşletmelere” teslim edilecek. Bunun dışındaki kişi ve kurumlarca toplanması ise yasaklandı.


PETDER’in sadece 2008 yılının ilk dokuz ayı içerisinde topladığı 12 bin 74 ton atık motor yağı, 72 bin kişilik bir nüfusun 1 yıllık elektrik enerjisi ihtiyacına eşit.


Çevre ve Orman Bakanlığı’nın, atık motor yağlarının toplanması ve bertaraf edilmesi konusunda tek kuruluş olarak yetkilendirdiği PETDER, 2008 yılının ilk 9 ayında başta Marmara, İç Anadolu, Ege ve Karadeniz bölgelerinde olmak üzere toplam 76 ilde, 10 bin 743 işletmeden 12 bin 74 ton atık motor yağı topladı. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın Avrupa Birliği (AB) çevre yasalarına uyum sağlamak amacıyla 21 Ocak 2004 tarihinde yayınladığı yönetmelik çerçevesinde yürütülen, “atık motor yağı toplama” çalışmaları kapsamında 4 yıl içerisinde toplanan atık yağ miktarı ise 46 bin 517 tonu buldu. Atık motor yağları içerdiği yüksek enerji değeri nedeniyle, birçok AB ülkesinde yapıldığı üzere Bakanlıkça lisanslandırılmış bertaraf tesislerinde belirlenen özel koşullarda enerjisinden yararlanılmak üzere kullanılıyor.  


PETDER’in yaptığı hesaplamalara göre, 2008 yılının ilk 9 ayı içerisinde toplanan 12 bin 74 ton atık motor yağının enerji değeri 132 milyon kwh. elektrik enerjisine denk geliyor. PETDER yetkilileri yapmış oldukları açıklamada, sadece 2008 yılında toplanan atık motor yağları ile 72 bin kişinin 1 yıllık elektrik enerjisi ihtiyacına eşdeğer bir enerji geri kazanımı elde edildiğini belirttiler. 


PETDER, 2007 yılında atık motor yağlarını toplamak ve yasal bertaraf işlemini tamamlamak üzere 10 bin 743 işletmeye ücretsiz hizmet götürdü. PETDER’in yönetmelik çerçevesinde, 2004 yılından bu yana ulaşabildiği 5 bin 010 kayıtlı atık üreticinden, toplam 34 bin 009 sefer yaparak 46 bin 517 ton atık motor yağı topladı. Sadece 2008 yılında lisanslı tesislere bin 453 tanker dolusu atık motor yağı teslim edildi.  


1 litre atık yağ 800 bin litre suyu kirletiyor

Yasadışı yollarla yakıtlara karıştırılan, kontrolsüz ortamlarda yakılan ve çevreye bırakılan atık motor yağları çevre ve insan sağlığını da tehdit ediyor. Suya karışan 1 litre atık yağ, 800 bin litre suyu kirletiyor ve kontrolsüz olarak akaryakıta katıldığında ise neden olduğu kirletici emisyonlar sebebiyle insan sağlığına zarar veriyor. 2008 yılının ilk 9 aylık döneminde PETDER tarafından toplanarak enerjisinden yararlanmak üzere bertaraf ettirilen 12 bin 74 ton atık motor yağı, toplanmayarak denizlere, göllere, nehirlere kontrolsüz olarak bırakılmış olsaydı, 11 milyon m3 kullanılabilir suyun kirlenmesine neden olacaktı.  


En fazla Atık Yağ araç servislerinden toplandı

PETDER’in 2008 yılı boyunca topladığı atık yağların sektörel dağılımı ise şöyle: Araç Servisleri yüzde 66, Kamu Kuruluşları yüzde 9, Yağ Üretim Tesisleri yüzde 6, Belediyeler yüzde 3, Akaryakıt istasyonları yüzde 1 ve Fabrikalar+diğer yüzde 15. 


Kişi başına en fazla atık yağın toplandığı iller sırasıyla şöyle: Kocaeli, Çanakkale, Bursa, Eskişehir, İstanbul ve Edirne. Kişi başına en az atık motor yağın toplandığı yerler ise, Doğu ve Güneydoğu illeri. Bu bölgelerin yanı sıra Gaziantep, Konya, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Balıkesir nüfusa göre toplama veriminin düşük olduğu iller arasında görülüyor. 


Proje için bugüne kadar 8 milyon 550 bin YTL harcandı

Atık yağların toplanması projesi için bugüne kadar toplam 8 milyon 550 bin YTL bütçe harcanırken bu tutarın yaklaşık yüzde 50’si bu projeye katılan şirketler tarafından doğrudan finanse edilerek karşılandı. Atık motor yağlarının yönetmelik kurallarına uygun olarak toplanması, taşınması ve lisanslı işletmeler tarafından çevre ve insan sağlığına uygun koşullarda bertaraf edilmesi için gerekli tüm maliyetleri karşılayan PETDER, atık motor yağı üreten işletmelere bu işlemleri bedelsiz olarak yerine getiriyor.  


Atık motor yağlarının toplanarak Bakanlıkça lisanslı tesislerde bertaraf edilmesini zorunlu kılan Atık Motor Yağlarını Toplama Yönetmeliği uyarınca motor yağı üreticisi kuruluşlar, Bakanlığın koordinasyonu ve PETDER’in organizasyonu ile bir araya gelerek çalışmalarını yürütüyor. PETDER’in ülke genelinde her noktaya hizmet götürebilme olanağına sahip olan atık motor yağı toplama organizasyonu sayesinde, İstanbul’dan Bayburt’a, Ardahan’dan Malatya’ya, Sivas’a kadar Türkiye’nin dört bir yanına hizmet verilebiliyor. Bu yapısı ile PETDER atık motor yağlarının toplanması ve bertarafı işlemlerini motor yağı üreticileri adına yerine getirme yetkisine sahip tek kuruluş. 


Üreticiler, yönetmelik esaslarına göre biriktirdikleri atık motor yağlarının alınması için PETDER’e; www.petder.org.tr  web adresinden, atikyag@petder.org.tr  e-mail adresinden veya 0212–220 39 99 numaralı atık yağ bildirim telefon numarasından ulaşarak bildirim yapabiliyor. Toplama işlemleri, merkezi planlama ile uydu üzerinden takip edilebilen, ülke genelinde AB standartlarına uygun 17 araç ve eğitimli personel ile yapılıyor.

 

BÖLGEMİZDE TEK YETKİLİ DÖRT YILDIZ DEMİR ÇELİK

 

Aliağa ve İzmir Bölgesinde Atık Motor Yağlarının toplanması ve lisanslı tesislerde ürün/enerji olarak geri kazanımı veya bertarafının sağlanması konularında “yetkilendirilmiş tek kuruluş” Dört Yıldız Demir çelik şirketi oldu.

 

Kurulduğu günden bu yana çevre dostu olarak tanınan firma; ürün ve hizmetlerinde Türkiye ve Dünya için Çevre bilinciyle hareket ediyor. Dört Yıldız, yapmış olduğu teknolojik ve personel yatırımları ile gerekli koşulları sağlayarak T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından verilen “Atık Motor Yağlarını ilave yakıt olarak kullanım Lisansı”nı aldı.

 

Tesise atık motor yağlarını bertaraf etmek üzere ( Enerji olarak geri kazanımını sağlanması için) ; Yeni Yönetmelik uyarınca Atık Motor yağları toplama konusunda Yetkilendirilmiş tek yetkili kuruluş olan PETDER tarafından sağlanmaktadır.

 

Dört Yıldız Demir Çelik Ltd. şti’ne http://www.4yildiz.com/ internet adresinden ve (0232) 625 1914 nolu telefondan ulaşılabiliyor.