KA tersanecilik İşletmesi Genel Müdürü Kaynar “10 yıllık siparişimiz hazır. Denizcilik Müsteşarlığından gemi inşası için izin çıkması halinde 500 kişiye iş imkanı ve ülkeye döviz girdisi sağlayacağız” diyor.
Aliağa Gemi Söküm Bölgesinde faaliyet gösteren sanayiciler gemi imalat, bakım ve onarımı yapabilmek için Denizcilik Müsteşarlığından izin bekliyor.
Ege bölgesindeki tersane ihtiyacını göz önüne alarak bu isteklerine olumlu yaklaşılacağını umduklarını söyleyen KA Tersanecilik İşletmesi Genel Müdürü Tamer Kaynar “10 yıllık siparişimiz hazır. Denizcilik Müsteşarlığından gemi inşası için izin çıkması halinde 500 kişiye iş imkanı ve ülkeye döviz girdisi sağlayacağız” diyor.
20 yıldan bu yana İstanbul Tuzla’da ve Ereğli Tersaneler Bölgesi’nde gemi inşa, bakım ve onarım faaliyetlerini yürüten Akbaşoğlu Holding bünyesindeki KA Tersanecilik İşletmesi Aliağa’da kurduğu tersaneyi biran önce faaliyete geçirmek istiyor.
Ege bölgesindeki Tersane ihtiyacına cevap verebilmek ve Türkiye ekonomisine katma değer sağlayabilmek için, bölgede gemi inşa sanayisini kurmak istediklerini belirten Genel Müdür Kaynar “Şu anda Aliağa Gemi söküm bölgesi inşa ve bakım onarım çalışmalarının en verimli yapılacağı yer” dedi.
MİLYARLARCA DOLAR YUNANİSTAN’A GİDİYOR
Aliağa Gemi Söküm bölgesindeki parselini Tersaneye dönüştüren Kaynar, “7 Milyon YTL’lik yatırım ile tersaneyi kurduk. En kaliteli malzemeyi kullanarak çevreci bir tesis olmasına özen gösterdik. 20 Dönüm üzerine hava alanı ve viyadüklerin yapımında kullanılan çift donatı 40 cm yüksekliğinde beton atıldı. Kesim atölyeleri, vinçler ve makineleri hazır. Elektrik hattı ayarlandı. İşçilerin yemekhanesi dahil her şey tamam. Bakanlar kurulu kararı ile bölgede gemi söküm çalışmalarının dışında başka bir faaliyet yürütülemiyor. Bu kararın refüze edilerek limanlar şehri Aliağa’nın gemi inşasına açılması şart. Ege’de arızalanan gemiler boğaz geçerek ya Tuzla’ya gidiyor ya da Yunanistan’a. Bu sayede ülkemizden milyarca dolar milyarca dolar Yunanistan’a kaçıyor.” dedi.
2018’E KADAR DOLUYUZ
Almanya ve Hollanda’dan aldıkları siparişlerle 2018 yılına kadar dolu olduklarını kaydeden Kaynar, “Başta kuru yük, tanker ve Nehir gemileri olmak üzere ürettiğimiz gemiler Avrupa’da kabul görüyor. Burası hizmete girdiği günden itibaren 10 yıl boyunca yapacak gemi siparişimiz var. Ayrıca bölgede 500 gencimize de yeni iş imkanı sağlayacağız ” dedi.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği 2. Başkanı Mustafa Erdil’de yaptığı açıklamada bölgedeki gemi söküm sanayicilerinin çoğunluğunun gemi yapım ve onarımını yapabilmek için çıkacak izni beklediğini söyledi.