Yuntdağı'nda Dost Enerji rüzgarı

13.07.2008
  •  A 
Dost Enerji’nin ilk, Türkiye’nin en büyük rüzgâr santralı, Yuntdağı’nda faaliyete geçti. Yuntdağı’na 52 milyon euro yatırım yapan Dost Enerji ikinci santrali kuruyor

Dost Enerji’nin ilk, Türkiye’nin en büyük rüzgâr santralı, Yuntdağı’nda faaliyete geçti. Yuntdağı’na 52 milyon euro yatırım yapan Dost Enerji ikinci santralı kuruyor.

 

Dost Enerji’nin iştiraki İnnores, İzmir-Bergama’daki Yuntdağı’nda, Türkiye’nin en yüksek kapasiteli rüzgâr enerjisi santralını kurdu. Dün yapılan açılışa Enerji Bakanı Hilmi Güler de katıldı. 42.5 megavat’la Türkiye’deki en yüksek kapasiteli kurulu güce sahip Yuntdağı Rüzgâr Enerjisi Santralı Projesi, 52 milyon euro yatırımla kuruldu.

 

Aralık 2006’da Murat Vargı (MV Holding), Muzaffer Akpınar (Portmobil) ve Ruhi Doğusoy ortaklığıyla yenilenebilir enerji kaynakları alanında yatırım yapmak üzere kurulan Dost Enerji’nin santralında, Alman Nordex firması tarafından üretilen ve her biri 2.5 megavat kapasiteli 17 tane N90 model türbin bulunuyor. Dost Enerji bu yatırımı, yüzde 20’sini özkaynaklarından, kalanını ise Garanti Bankası’ndan sağladığı 10 yıl vadeli finansmanla gerçekleştirdi.

 

Yuntdağı Efsanesi

Dost Enerji’nin Yuntdağı yatırım serüveninin aynı zamanda bir ‘Yuntdağı Efsanesi’ olduğunu belirten Enerji Bakanı Güler, “Bu kuleleri dikmek, bu tepelere yerleştirmek, çalıştırmak, her biri 45 metre olan kanatçıkları 6 metrelik yollardan geçirerek bu tepelere taşımak muazzam bir mühendislik harikasıdır’ dedi. İnnores firmasının bu yatırımıyla 56 bin evin elektriğini karşılayacağını söyleyen Bakan Güler, ‘Yenilenebilir enerji konusunda çok ciddi adımlar attık. Ne mutlu ki, yüzyıllardır bu topraklarda esen rüzgârı enerjiye çevirmek bize nasip oldu. Dost Enerji’nin bu türbinleri döndükçe enerji üretecek. Üstelik dumanı yok, dışa bağımlılığı yok” dedi. 

 

Don Kişot sayısı artıyor

Törende konuşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş da “10 yıl önce dağ başlarında esen rüzgârdan enerji üreteceğini söyleyen girişimcilere tebessümle bakılıyordu. Bu girişimciler akılları yeldeğirmenlerine takılmış Don Kişotlar olarak görülüyordu. Ne mutludur ki, bugün Yuntdağı’ndaki yatırım gibi büyük eserlere imza atan Don Kişotlarımızın sayısı artıyor” diye konuştu.

 

Yeni Dost santrallar...

Dost Enerji’nin Çeşme’de 15 megavatlık başka bir rüzgâr santralı yatırımı devam ediyor. Dost Enerji’nin iştiraki Kores tarafından kurulan bu santral (Kocadağ RES) da 2009’un birinci çeyreğinde faaliyete geçecek.

 

Dost Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Akpınar, 5 yılda 250-300 megavatlık kurulu güce ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti. Dost Enerji’nin 1 Kasım 2008 tarihinde EPDK’ya yaptığı 6 lisans başvurusunun olduğunu ifade eden Akpınar, “Bu başvurularımızın toplam gücü de 229.5 megavatttır. Biz, Dost Enerji olarak yatırımcıya ihtiyacı olan lisans sahipleri ile de işbirliğine girmeye hazırız ve gerekli girişimlerde bulunuyoruz” dedi. 

Akpınar, şöyle dedi:

 

“Rüzgâr enerjisi, yenilenebilir enerji kaynakları arasında teknolojisi ve iş modeli kanıtlanan, sürdürülebilir bir enerji türü. ABD ve AB ülkeleri başta olmak üzere dünya enerji üretimindeki en önemli eğilim, rüzgâr enerjisi yatırımlarındaki artıştır. Son üç yılda rüzgar enerjisinde dünyadaki kapasite artışı yüzde 145 oldu. AB’deki 2010 yılı hedefi 80 bin megavat, 2020’de 180 bin, 2030’da 300 bin megavat. Türkiye’nin de aynı çizgide, rüzgar enerjisi üretimine hızla yönelmesi ülke menfaatleri açısından çok önemli. Türkiye’nin Avrupa’da İngiltere’den sonra en büyük ikinci rüzgar potansiyeline sahip ülke. Yuntdağı projemiz yıllık 113 bin ton CO2 salınımını engellemektedir. Gold sertifika ile akredite edilmiş olan santralimizin yıllık üretimi neticesinde VER (Voluntary Emmission Reduction) sertifikamızı satacağız.”   

 

Elektriğin fazlası Suriye ve Yunanistan’a

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş da santralın açılışında yaptığı konuşmada Türkiye’de her ay yeni bir rüzgar santralinin açılışının yapıldığını belirterek, sadece bu yıl 12 adet santralin devreye alınacağını ve böylece rüzgar kurulu gücünün 500 megavata yaklaşacağını bildirdi.

Böylece her yıl yaklaşık 1 milyar 633 milyon kilovat saat elektrik enerjisi üretileceğini işaret eden Köktaş, bu kaynaklarla da yaklaşık 6,5 milyon konutun elektrik ihtiyacının karşılanacağını kaydetti.

Köktaş, Trakya bölgesindeki rüzgar potansiyelinden üretilen elektriğin Türkiye’de bağlantı kapasitesinin üzerinde kalan miktarın, yeni hatları tesis etmek suretiyle Yunanistan’a satılabileceğini söyledi.

EPDK Başkanı, aynı şekilde Hatay bölgesindeki potansiyelinde Suriye ile birlikte değerlendirilebileceğini ifade etti.