Aliağa, en büyükler listesinde zirvede

11.07.2008
  •  A 
Ege'nin en büyük sanayi kuruluşları listesinde ilk onda 5, ilk yirmide 9, ilk yüzde 15 aliağa’da faaliyet gösteren kuruluş bulunuyor.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından açıklanan 2007 yılı Üretimden satış rakamlarına göre Ege Bölgesi’nin 100 sanayi kuruluşu arasında ilk onda Aliağa’da faaliyet gösteren 5, ilk yüzde ise 15 şirketin yer alması Aliağa’nın ekonomik önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Aliağa Ticaret odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey üyesi Adnan Saka, “Türkiye’nin en önemli ve stratejik sanayi kenti Aliağa’nın 35 yılda dev bir sanayi kentine dönüştüğünü” kaydetti..

 

EBSO’nun açıkladığı en büyük 100 listesinde Aliağa’da üretim ve satış yapan; TÜPRAŞ, HABAŞ, PETKİM, Ege Çelik, İzmir Demir çelik (İDÇ), Çebitaş A.Ş, Sider Dış Ticaret A.Ş, Özkan Demir Çelik, Kocaer Haddecilik, Dört Yıldız Demir Çelik, Kardemir Haddecilik, Sözer Demir Çelik, TOTAL OİL, Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş ve Ege Gübre A.Ş yer aldı.

 

EBSO’nun açıkladığı 2007 yılı Üretimden satış rakamlarına göre Ege Bölgesi’nin en büyük sanayi kuruluşu olan TÜPRAŞ İzmir Rafinerisi, Aliağa’da kurulduğu 1972 yılından bu yana ülkemizin stratejik dev kuruluşlarının başında geliyor. 1987 yılından beri Aliağa’da Faaliyet gösteren HABAŞ, En büyükler listesinde üçüncü sırada yer aldı. 30 Mayıs 2008 tarihinde yüzde 51’lik kamu hissesi Socar-Turcas konsorsiyumuna devredilerek özelleştirilen Petkim Petro Kimya Holding A.Ş de listede dördüncü sırada yer buldu. Geçtiğimiz yıl açıklanan listede ise Petkim 3., HABAŞ ise dördüncü sırada yer almıştı.

 

Üretimden satış rakamlarına göre Ege Bölgesi’nin 100 sanayi kuruluşu arasında ilk onda Aliağa’da faaliyet gösteren; TÜPRAŞ (1), HABAŞ (3), Petkim (4), Ege Çelik (8), İzmir Demir Çelik (10) yer aldı. Çebitaş A.Ş (13), Sider Dış Ticaret A.Ş (16), Özkan Demir Çelik (17), Kocaer Haddecilik (20), Dört Yıldız Demir Çelik (35), Kardemir Haddecilik (53), Sözer Demir Çelik (59), Total Oil (62),

 

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, “Aliağa’nın mevcut sanayi potansiyeli Ege Bölgesi ve Türkiye için hayati önemdedir. Bölgemizdeki TÜPRAŞ ve PETKİM başta olmak üzere Petrol ve Petro kimya endüstrisi, enerji üretimindeki payı ve ulusal enerji kapasitesine katkısı, Demir Çelik Sektöründeki öncülüğü, Gemi Söküm, Kağıt ve gübre sektörlerindeki yatırımlar, Liman ver denizcilik yatırımları, 10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin bir seferde yapılan en büyük ve en modern OSB’si ALOSBİ ile Aliağa dev bir sanayi kentidir. Aliağa’da EBSO listesi dışında üretim yapan ENKA Doğalgaz çevrim Santralı, ALOSBİ Çakmaktepe Enerji üretim Santralı gibi büyük kuruluşlarımız da var. Ayrıca Batıçim ve Akdeniz Kimya’nın da milyonlarca dolarlık liman ve sanayi yatırımları mevcut. Aliağa’nın Türkiye ve bölge ekonomisine katkısı her yıl katlanarak artıyor.” Dedi.

 

Saka, kentin geleceğiyle ilgili de konuşarak, “Aliağa Ticaret Odası olarak kentin gelecek 50 yıllık projeksiyonuna önem veriyoruz. Bugünkü altyapı, Gelecekte bölgemizde hangi sektörlerin üretim, gelişim, ihracat ve istihdam dinamiği olabileceğinin işaretlerini de vermektedir. Önemli olan Sanayileşmeyi planlı ve bölge- ülke ihtiyaçları doğrultusunda, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri çerçevesinde yapabilmektir. Biz Aliağa’nın gelecekte de temiz, yaşanabilir, kaliteli bir sanayi ticaret kenti olabilmesi için çaba gösteriyoruz. Ege’nin en büyükleri arasında yer alan; Üretimleri, satışları ve istihdamlarıyla her zaman gurur duyduğumuz bu kuruluşlarımızı kutluyoruz” dedi.