Çandarlı Limanı için geri sayım başladı

03.07.2008
  •  A 
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye'nin en büyük limanı olacak Çandarlı'yı da 2008 sonu ya da 2009 başında yap-işlet-devret modeliyle ihale edeceklerini belirtti.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir ve Egelilere 8 müjde verdi. Türkiye'nin en büyük limanı olacak Çandarlı'yı da 2008 sonu ya da 2009 başında yap-işlet-devret modeliyle ihale edeceklerini belirten Yıldırım, Çeşme ve Sığacık yat limanlarının üst yapı yatırımlarının önümüzdeki günlerde başlatılacağını ifade etti.

 

Yıllık 10 milyon tonu aşkın kapasitesi ile Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olacak Çandarlı'nın 2008 sonu ya da 2009 başında ihale edileceğini belirten Bakan Yıldırım, detaylı projelerle ilgili çalışmanın sürdüğünü kaydetti. Alsancak Limanı'nın ihtiyaca cevap veremediğini belirten Bakan Yıldırım, "Çandarlı Limanı düne göre daha önemli hala geldi. Şu anda detaylı uygulama projeleri yapılıyor. Bu projeyi de yap-işlet-devret modeliyle 2008 sonunda ya da 2009 başında ihale edeceğiz" şeklinde konuştu.

 

Bakan Yıldırım, 400'er yat kapasiteli Çeşme ve Sığacık yat limanlarının üst yapı inşaatlarının önümüzdeki günlerde başlayacağını söyledi. Çeşme Yat Limanı'nın ihalesini kazanan IC-İçtaş İnşaat ve Camper and Nicholson'un konsosiyumu ile Sığacık Yat Limanı ihalesini kazanan Kolin İnşaat firmasına yer teslimi yaptıklarını belirten Bakan Yıldırım, "Bu yat limanlarının ihaleleri bitmişti ama Milli Emlak Müdürlüğü ile kira sorunu vardı. Bu sorunu da geçtiğimiz günlerde çözerek yer teslimini yaptık. Önümüzdeki günlerde üst yapı inşaatlarına başlanacak" şeklinde konuştu.

 

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmirlilerin çözümünü merakla beklediği liman viyadükleri ile de yakından ilgilendiğini söyledi. Viyadüklerin limana inmesi için TCDD ve Karayolları Genel Müdürlüğü'nün gerekli çalışmayı yaptığını belirten Bakan Yıldırım, "Viyüdükleri yapan yüklenici firma ile yapılan sözleşme bizi engelliyor. Bu konuda hukuki zemin oluşturulması gerekiyor. Ayrıca burayla ilgili açılan davalar da sürüyor. Buradaki hukuki sorun çözülür çözülmez, viyadükleri limana indireceğiz" diye konuştu. Bakan Yıldırım, iptal edilen projeye göre viyadüklerin devamı olan Kordonyolu'na da karşı olduğunu ifade etti. Yıldırım, İzmirlilerin denizle bağlantısının kesilmemesi gerektiğini kaydetti.