Çandarlı sektörü karşı karşıya getirdi

03.07.2008
  •  A 
Bakan Binali Yıldırım'ın ihaleye çıkılacağını açıklamasından sonra, bazı işadamları yörenin rüzgar nedeniyle yatırıma elverişli olmadığını savundu

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın Çandarlı Limanı için bu yılın sonunda ya da 2009 yılı başında ihaleye çıkılacağını açıklaması Deniz Ticaret Odası (DTO) başkanlarını karşı karşıya getirdi. DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh, limanın Çandarlı'ya kesinlikle yapılmasını istediklerini söylerken, Şube Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz ise yılın 100 günü rüzgar esen bu bölgede, konteyner limanı yapılmasına uygun olmadığını savundu.

 

Çandarlı Limanı'nın fizibilitesini gerçekleştiren ekipte görev yapan Deniz İşletmeciliği Yönetimi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Ersel Zafer Oral ise, bölgede liman kurulmasına engel bir durum olmadığını söylerken, Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer de, bu hesaplamalar yapılmadan böyle büyük bir yatırıma girilemeyeceği söyledi.

 

12 YILDIR GÜNDEMDE

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın geçtiğimiz haftaki İzmir seyahati sırasında Yeni Asır'a Çandarlı Liman ihalesine çıkılacağını açıklanması Ege iş dünyasında büyük bir heyecan yaratırken, limanın bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacağı belirtilmişti. Çandarlı Limanı projesi İzmir gündemini 12 yıldır işgal ederken, liman konusunda bugüne kadar birçok tartışma yaşanmıştı. İhalenin Yap-işlet-Devret modeli ile yapılması öngörülürken, ihaleye Afrikalı, Dubaili, Hollandalı ve İngilizlerin büyük ilgi göstermesi bekleniyor.

 

SIKINTI YARATIR

Ancak, söz konusu projeye eleştiriler de geldi. İzmir'e ikinci bir liman yapılmasının zorunlu olduğunu ancak Çandarlı'da konteyner limanı yapılmasının mümkün olmadığını söyleyen DTO İzmir Şube Meclis Başkanı Erdoğan Yılmaz, 100 gün rüzgarlı olan bölgede limanın verimli çalışamayacağını söyledi. Kuru yük gemileri için uygun olacak limanın konteyner yükleme-boşaltılmasının rüzgar dolayısıyla sıkıntı yaratacağını dile getiren Yılmaz, "Aliağa'da 6-7 iskele var. Bu iskelelerden kuru yük gemileri istifade edebilir. Çandarlı'da yapılacak limanda 12 metre genişlik, 2.5 metre yüksekliği olan konteynerlerin elleçlenmesi sıkıntı yaratır. Milyonlarca dolarlık yatırımla buraya liman yapılır ama verimli olmaz. Liman için en uygun yer Tuzla bölgesidir. Ayrıca özelleştirme sonuçlandırılarak Alsancak Limanı'nın da kapasitesi birkaç misli artırılmalı” diye konuştu.

 

TERSANE DE GEREK

Ege Bölgesi'nde şiddetle yeni limanlara ihtiyaç olduğunu vurgulayan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Geza Dologh ise, Çandarlı'da da zaman geçirilmeden liman yatırımına başlanması gerektiğini kaydetti. Rüzgarın limanda sıkıntı yaratacağını düşünmediğini ifade eden Dologh, "Çandarlı'da mutlaka liman yapılmalı. Bana kalsa her 100 kilometrede bir liman yaparım. Türkiye'nin dış ticaret hacmi sürekli büyüyor. Yeni limanlar lazım. Çandarlı'ya limanla birlikte mutlaka bir de tersane istiyoruz.

 

DAHA UYGUN BİR YER YOK

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği Yönetimi Öğretim Üyesi Yrd.Doç. Dr. Ersel Zafer Oral, Çandarlı'daki rüzgarın limana engel olmadığını söyledi. Limanın fizibilitesini hazırlayan ekibin içinde kontrol mühendisi olarak çalıştığını dile getiren Oral, bu bölgede Çandarlı'dan daha uygun yerin bulunmadığını kaydetti. 4 konteynerın aynı anda gemilere yükleme boşaltmasının yapıldığı sistemlerin bulunduğunu ifade eden Oral, o nedenle rüzgarın tek başına sorun olamayacağını vurguladı.

 

HESAPLARI YAPILMIŞTIR

Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer milyonlarca dolar yatırımın yapılacağını liman için gerekli fizibiliteler yapılmadan bu kararın verilemeyeceğini söyledi. Liman için hakim rüzgarların tespit edilmesi ve mendirek çalışması yapılmasının gerekli olduğuna dikkat çeken Erginer şöyle konuştu: "Böyle büyük bir yatırım için bu çalışmalar mutlaka yapılmıştır. Bu bir mühendislik çalışması. Bunlar yapılmadan projenin açıklanması mümkün değil. Bu limana da ihtiyaç var. Buraya yapılacak liman da ayrıca Alsancak Limanı'na da alternatif değil. Artan dış ticaret için mutlaka yapılması gerekiyor. Yanına da mutlaka tersane yapılmalı."