Türkiye'de denizciliğin üssü: Aliağa

30.06.2008
  •  A 
Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka "Aliağa iskelelerine 6 ayda iki bin 210 geminin gelip gittiğini belirtti.

Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa’nın mevcut ve yeni yapılamakta olan iskeleler, tekne imalat, tersane ve Kuzey Ege liman projesi ile Türk ve dünya denizciliğinin önemli merkezlerinden biri haline geldiğini kaydetti.

 

1 Temmuz Kabotaj Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey Üyesi Adnan Saka, bölgede demir çelik fabrikaları haddehaneler, rafineri ve PETKİM’in kurulmasıyla ortaya çıkan Sanayi sektörünün, deniz ulaşımından faydalanmaya başladığını kaydetti.

 

ALİAĞA’YA ALTI AYDA 2 BİN 210 GEMİ GELDİ

Aliağa’nın Nemrut İskeleler bölgesinde 5, Petrol Ofisi, Petkim, Egegaz, TOTAL’de 1’er ve TÜPRAŞ’da da 3 iskele ile Türkiye’nin en büyük elleçleme rakamlarına ulaşılan bir bölgeye dönüştüğünü kaydeden Saka, “Aliağa son yıllarda denizcilikteki önemini giderek arttırıyor. 2008 yılının ilk altı ayında Aliağa’daki iskele ve limanlarımıza tam 2.210 gemi giriş çıkışı yapıldı. Yıl sonunda bu sayı 4.500’leri bulacak. Elleçleme miktarı 40 milyon tona ulaşıyor. Bölgede milyarlarca dolarlık iş hacmi gerçekleştiriliyor. Gemi Trafiği, Her yıl bir önceki yıla göre büyük artış gösteriyor. Gemi personeli, Liman hizmetlerinde çalışanlar, acentalar, nakliyecilik yapanlarla birlikte binlerce insanımız sektörden geçimini sağlıyor” dedi.

 

Aliağa’da 10 milyon m2 alan üzerine 400 tesisin kurulmakta olduğu Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımcılarının ihracatlarını Aliağa’daki iskele ve limanlardan yaparak küresel rekabet avantajına kavuştuğunu söyleyen Aliağa Ticaret Odası Başkanı Saka, denizcilik, liman, tersane ve yat inşa sektörlerindeki yeni yatırımlarla bölgenin önemini arttıracağını söyledi.

 

ALİAĞA’DA DENİZCİLİK YATIRIMLARI

ALTO Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları konsey Üyesi Adnan Saka, “Aliağa’da mevcut iskelelere ilaveten yeni iskele yatırımları yapılıyor. Gemi Söküm Bölgemizde tekne imalatı yapılması konusunda girişimler son aşamaya geldi. Çaltılıdere’de yat imalat sektörleri kurulacak. Şakran yakınlarında kurulacak olan Kuzey Ege Limanı’na start verilmek üzere. Tersane ve liman şeklinde yapılacak bu dev yatırımlar, özellikle dünya ile eşit koşullarda rekabet etmek isteyen Aliağa Organize Sanayi Bölgesi yatırımcısı için büyük fırsat yatırımlarıdır” dedi.

 

Denizcilik sektörünün özellikle nitelikli ara eleman ihtiyacı olduğunu vurgulayan Saka, “Türkiye Denizcilik sektöründe bugün itibariyle en az 10 bin gemi adamı ihtiyacı var. Sektörde yerli ara eleman bulunmayınca yabancı eleman çalıştırılıyor. Bu da ülkemizdeki önemli bir istihdam alanının kullanılamaması demektir. Bu yüzden denizcilik sektörüne dönük eğitim kurumlarının sayısını hızla arttırmalıyız” dedi.

 

KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMASI

Aliağa Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Ticaret Odaları Konsey Üyesi Adnan Saka yayınladığı bir mesajla Türkiye denizcilik sektörünün kabotaj bayramını kutladı.

 

Saka mesajında; “Kabotaj hakkı, genç Türkiye Cumhuriyeti'nin elde ettiği uluslararası bir başarıdır. Köklü geleneği ve büyük bir geçmişi olan Türk denizciliği, Kabotaj Kanunu'nun yürürlüğe girmesiyle Avrupa ülkelerinin deniz ticaretindeki egemenliğine son vermiştir. Kabotaj Bayramı vesilesiyle; çalışan, üreten, ülkemize kazandıran, bayrağımızı dünya denizlerinde gururla dalgalandıran tüm denizcilik sektörümüzün Kabotaj bayramını kutluyorum” görüşlerine yer verdi.