Sanayi Bakanı Çağlayan ALOSBİ'de

26.06.2008
  •  A 

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İzmir’in Aliağa ilçesinde 10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük OSB’si Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde temel atma ve açılış törenlerine katıldı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, İzmir’in Aliağa ilçesinde 10 milyon m2 alan üzerine kurulan Türkiye’nin en büyük OSB’si Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde temel atma ve açılış törenlerine katıldı. Helikopterle ALOSBİ’ye gelen Bakan Çağlayan’a ziyaretinde İzmir Valisi M.Cahit Kıraç, ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı Atıl Akkan, ALOSBİ Başkan vekili ve Aliağa Ticaret Odası Başkanı Adnan Saka, Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu ve Aliağa belediye başkanı Tansu Kaya eşlik etti. ALOSBİ’ye saat 10.00 da gelen Bakan Çağlayan saat 13.30’da bölgeden ayrıldı.

 

ALOSBİ’DE DEV ENERJİ YATIRIMI

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan’ın katılımı ile gerçekleştirilen bir dizi törenle; başta bölgeye enerji sağlayan 120 milyon Euro değerindeki Çakmaktepe Enerji Santrali’nin 215 MW’lık ilave yatırımı olmak üzere, 6 milyon Euro değerinde ve 5 bin m³/gün kapasiteli Atık Su Arıtma Tesisi ve çeşitli sektörlerde inşaata başlayan fabrikaların temelleri atılırken, milyonlarca dolarlık yatırımlar sonucunda inşaatlarını tamamlamış onlarca fabrikanın da açılışları gerçekleştirildi.

 

 

ALOSBİ’ye gelişinde bölgenin en yüksek noktası olan Çakmaktepe’den bölgeyi kuşbakışı inceleyen Bakan Çağlayan’a, ALOSBİ yönetim kurulu başkanı Atıl Akkan tarafından yatırımlar hakkında bilgi verildi.

Daha sonra ALOSBİ içindeki Çakmaktepe Enerji Üretim A.Ş Doğalgaz Çevrim Santralının ek yatırımlarının temel atma törenine geçildi. Törende 120 milyon Euro Değerinde Doğalgaza Dayalı Olarak Çalışan birleşik ısı ve güç Santralinin 215 Mw’Lık ilave yatırımının temeli atıldı.

 

ALOSBİ TÜRKİYE’NİN GÖZ BEBEĞİ HALİNE GELDİ    

ALOSBİ Yönetim kurulu Başkanı Atıl Akkan, 1997’de ALOSBİ’yi kurmak için bir grup sanayici ile yola çıktıklarında Dünya’da ve Türkiye’de bir ilki gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ve bugün de yine aynı vizyon ile hedeflerine ulaştıklarını; bu süreçte ALOSBİ’nin sanayi alanında Türkiye’nin göz bebeği haline geldiğini belirtti.

Atıl Akkan 19 Temmuz 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafında temeli atılan ALOSBİ’nin ikinci kısım inşaatlarının da tamamlandığını belirterek ‘’Şaft Sahası, Doğalgaz Terminali, Su, Elektrik, Telekom gibi  her türlü alt yapısı hazır hale getirilmiştir. 9 milyon 240 bin metrekare arazimiz 396 sanayi parseli bulunmaktadır.  Bu parsellerdeki fabrikaların tamamı faaliyete geçtiğinde 4 milyar dolarlık ihracat yapılacaktır. Toplam 60 bin kişi çalışacaktır. Bakırçay bölgesindeki işsizlik tamamen ortadan kalkacaktır’’ dedi.

Çakmaktepe Enerji Santrali ile ilgili olarak Akkan ‘’Tamamını organize finanse etmiş 13 ayda yapımını tamamlayarak sisteme elektrik verir hale gelmiştir. Temiz kaliteli ve ucuz enerji santralimizin kapasitesini 250 MW çıkarmış olacağız.” Dedi.

 

ALOSBİ SANAYİCİSİ ENERJİ KRİZİNDEN ETKİLENMEYECEK

ALOSBİ Yönetim Kurulu başkanı N.Atıl Akkan yaptığı konuşmada: “Dünyada ve ülkemizde ilk kez ALOSBİ bünyesinde gerçekleştirilen altyapı galeri sistemi, bölge sanayicilerinin altyapı hizmetlerine en kolay ve ekonomik şekilde ulaşmasını sağlarken,  toplam kapasitesi 250 MW’ya çıkarılacak olan Çakmaktepe Enerji Santralı sayesinde bölgedeki fabrikalarda kesintisiz ve kaliteli enerji kullanılabiliyor. Alternatif enerji kaynaklarının son derece önem kazandığı günümüzde ALOSBİ de dünyadaki gelişmelere kayıtsız kalmadı ve çok yakında bölgede kurulacak olan rüzgar türbinleri ile 60 MW kapasitesinde yeşil enerji üretilecek.” Dedi.

Aliağa Organize Sanayi Bölgesi ALOSBİ Yönetim Kurulu Başkanı N. Atıl Akkan;  5.000 m²’den başlayan, altyapı çalışmaları bitmiş, yatırıma hazır sanayi parsellerinin yeni sanayicileri beklemekte olduğunu belirtirken, Aliağa bölgesinde pek çok liman bulunduğunu hatırlatarak, özellikle ihracat ve ithalat yapan firmaların bölgemizle lojistik avantajları sebebi ile yakından ilgilendiklerini belirtti.

 

TÜRKİYE, DÜNYADAN ENFLASYON İTHAL EDİYOR

Törende konuşan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan; dünyada enerji ve gıda fiyatlarının yükselmesinden kaynaklanan enflasyon artışlarının görüldüğünü belirterek, Türkiye’nin dünyadan enflasyon ithal etmeye başladığını söyledi.

Bakan Çağlayan, “Yüksek faiz ortamında sanayicilik yapmanın zorluklarını biliyorum. Faizleri yükseltmenin ülkeye getirmiş olduğu ciddi bir bedel olarak karşımıza çıkacak olan en önemli şey; üretimi, yatırımı istihdamı durdurabilirsiniz. Faiz politikası belirleyenlerin Türkiye'nin her yıl ortalama yüzde 7 büyümek zorunda olduğunu, her yıl iş gücüne katılan 700 bin insana böylesi organize sanayi bölgelerinde iş ve aş bulmak zorunda olduğunu dikkate alarak bunu yapması lazım” dedi.

 

BURADA YAPILAN YATIRIM İBADET KADAR KUTSALDIR

Organize Sanayi Bölgelerinden Sorumlu bir bakan olarak açılış ve temel atma töreninde bulunmaktan son derece mutlu olduğunu belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan ‘’Türkiye’de sanayiciliğin ve organize sanayi bölgesi kurmanın ne kadar zor olduğunu çok iyi bilen biriyim. 27 yıllık sanayici olarak ben bunları yaşayarak öğrendim. Gazetelerden televizyonlardan değil. Dolayısı ile bugün burada yapılan yatırım benim için ibadet kadar kutsaldır’’ dedi.

 

SANAYİDE DÖNÜŞÜM YAŞANIYOR

Çağlayan, Aliağa'da 10 milyon metrekare alandaki organize sanayi bölgesini kuranları ve bölgede yatırım yapanları tebrik ettiğini söyledi. Dünyada ve Türkiye’de rekabet koşuları ile birlikte   sanayide de  dönüşüm yaşandığını belirten Bakan Çağlayan ‘’Türkiye’de iş yapmanın koşuları ve şartları değişiyor. Eskiden yıllardan beri devletten yıllarca para bekleyerek yapılamayan sanayi bölgeleri artık müteşebbislerimizin girişimci ruhu  ve  bakanlığımızın bürokratik engellerin aşılmasında gösterdiği çaba sayesinde Türkiye’de toplam  organize bölgesinin sayısı 251’e ulaşmıştır ve bunların 109’u faaliyete geçmiştir’’ dedi.

 

Bugün Aliağa organize sanayi bölgesinde bir fabrikanın Çine ihracat yapması, Yunanistan’dan Fransa’dan, Alman Amerikan Firmalarının yatırım yapması çok yakın gelecekte  Türkiye’nin Avrupa ve Asya’nın üretim merkezi haline getireceğini belirten Çağlayan  ‘’Özellikle son 5 yılda yaşanan siyasi istikrar ile 2003 yılında 230 Milyar Dolar olan  Gayri Safi Milli Hasıla  2007’de 659 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye bugün Dünyanın en büyük 17. Avrupa’nın 6. büyük ekonomisidir. Sadece 2007’de yabancı sermaye girişi 22 Milyar dolar’dır. Bu Türkiye’de ki sanayi istikrar ile birlikte Dünya ekonomisinde uygun bir liman konumuna getirmiştir. Tabii ki bu yeterli değerlidir. Hedefimiz Dünya’nın ilk 10 ekonomisi arasına girmesidir. Bunun da yolu siyasi istikrarı muhafaza edilmesinden geçer 2023 yılında Cumhuriyetin 100. yılında hedefimiz Türkiye’yi Dünyanın en büyük ilk 10 ekonomi arsına sokmaktır ’’ dedi.

 

TARIM ARAZİSİNE YAPILMAYAN ALOSBİ’YE TEŞEKKÜR

Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın en önemli enerji koridorlarından birisi olduğuna dikkat çekerek, nükleer enerjiyle ilgili iki önemli yatırımın da bu sene sonuna kadar ihalesini yapacaklarını sözlerine ekledi. İzmir Valisi Cahit Kıraç ise organize sanayi bölgesi yapımı için tarım arazisi olarak değerlendirilmeyen 9 bin 200 hektarlık alanı seçenlere ve bu alanda faaliyet gösteren 18 müteşebbis ve yatırıma hazırlanan 14 yatırımcıya teşekkür etti.

 

Sanayi Bakanı Çağlayan, bölgede 6 milyon Euro değerinde 5 bin m3/gün kapasiteli evsel – endüstriyel merkezi atık su arıtma tesisinin temel atma törenine katıldı.  Ziyaret ve törenler kapsamında Bölge içinde yapılan ve TEİAŞ’da devredilen Şalt Sahası, RMS- A Doğalgaz dağıtım istasyonu ziyaret edildi. Bakan Çağlayan; Bölgede faaliyet gösteren  Ergen Kimya, Gürpet, Ersa Döküm, Kubilay Boya, UC Kimya, Eastchem, AKPET, Aslan Damper, Neşe Meşrubat, Petrolaks, Makbosan, Atak Group, Arduaz Yapı, ESPOR A.Ş, Micha, Akın Haddecilik tesislerini  gezerek tesis yetkilileri ve ALOSBİ Başkanı Akkan’dan bilgiler aldı. Ziyaret kapsamında Wartsila ENPA firmasının yatırımın tesis açılışı da yapıldı” dedi.

 

FOTOĞRAFLAR: FOTO 1, FOTO 2, FOTO 3, FOTO 4, FOTO 5, FOTO 6, FOTO 7, FOTO 8, FOTO 9, FOTO 10, FOTO 11, FOTO 12 , FOTO 13