İzmirli kadınlar dünyaya açılıyor

14.06.2008
  •  A 

İzmirli kadınlar dünyaya açılıyor. İZİKAD (İzmir İşkadınları Derneği) Başkanı Şehnaz Yılmaz Footer, uluslararası alanda İzmirli kadın girişimcileri temsil etti

İZİKAD (İzmir İşkadınları Derneği) Başkanı Şehnaz Yılmaz Footer, uluslararası alanda İzmirli kadın girişimcileri temsil etti, Türk işkadınlarının dünyaya açılmasını sağlayacak güzel projeler için bağlantılar yaptı.  Footer, UNESCO Ulusal Yunan Komisyonu Başkanı Maria Ekoterini Papachristapaulou Tzitzikosta’nın, ABD Dışişleri Bakanı Condaliza Rice’ın ve Beyaz Saray’ın başdanışmanları arasında yer alan Shirin R. Tahir Kheli’nin, onuruna Atina’da verdiği öğle yemeğine özel davetli olarak katıldı.

 

UNESCO’nun Balkanlarda Kadın ve Barış Komisyonu Türkiye Temsilcisi ve Avrupalı Akdeniz Ülkelerinin Kültürel Dayanışma Komitesi Türkiye Temsilciliği sıfatlarıyla yemeğe davet edildiğini belirten Footer, Türk kadınlarını uluslararası alanda temsil etmekten büyük onur duyduğunu söyledi.

 

Rice’a ve Beyaz Saray’a kadınların güçlendirilmesi konularında danışmanlık yapan Pakistan asıllı Shirin R. Tahir Kheli’nin onuruna verilen yemekte, kadınların iş hayatındaki konumlarının güçlendirilmesi, üretkenliklerinin arttırılmasına yönelik projelerin konuşulduğunu belirten Footer, “Yemekte, uluslararası alanda kadınların güç birliği yapması ve bu anlamda lokal kadınların globalleştirilmesinin gerekliliği üzerinde duruldu. Katılımcılarla, ülkemizdeki kadının iş hayatındaki konumu üzerinde görüşmeler yaptım ve çok olumlu diyaloglar kurudum. Yunanistan İhracatçılar Birliği’ne bağlı iş kadınlarıyla, ekonomik ve kültürel ilişkilerimizi geliştirebilmek için çeşitli projelerde birlikte yer almayı hedefliyoruz. Önümüzdeki İzmir İş Kadınları Derneği olarak, Yunan işkadınlarıyla İzmir’de iki ülke kadınları arasındaki iş ilişkilerini geliştirmek amacıyla bir organizasyon yapma kararı aldık. Rice’ın başdanışmanı Shirin R. Tahir Kheli’yi ve diğer katılımcıları Türkiye’ye davet ettim. Kheli, Eylül ayında davetlim olarak, İzmir’e gelecek. Bu diyaloglarla, önümüzdeki dönemde kadının iş hayatında daha aktif ve üretken olmasına dönük projelerimizi yurtdışına da taşıyabileceğiz ya da yurtdışında geliştirilen projeleri ülkemizde uygulayabilme şansımız olacak” diye konuştu.

 

 

UNESCO’NUN PROJELERİ TÜRKİYE’DE UYGULANACAK

Türk kadınının iş yaşamında büyük başarılara imza atabilecek potansiyellere sahip olduğunu ve bu gelişme sürecinde dernek olarak iş kadınlarına bu platformları sağlayacak çalışmalarda bulunacaklarını ifade eden Footer, şunları söyledi:

 

“Kadınlar artık üretimde ciddi anlamda söz sahibi olmaya başladı. Kendini ifade eden, çalışan ve başarıya odaklanan Türk kadını modern yüzünü iş hayatına da göstermeye başladı. İç ve dış pazarda büyük başarılara imza atabilecek kadınlar haklarına sahip çıktıkları sürece bu gelişme devam edecektir. Kadının iş hayatındaki konumunu yükseltilmesi yönünde UNESCO’nun geliştirdiği pek çok proje var. İş hayatında yer alan kadınların mevcut konumlarının yükseltilmesi dışında kendi işini kuramayan kadınların evde el sanatları, reçeller, ev yemekleri üretimi gibi ekonomik hayata ve aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlayacak pek çok proje var. Biz de uluslararası alandaki diyaloglarımızla bu projelerimizi hayata geçirme azmi içerisindeyiz”