Petkim, Socar-Turcas’a devredildi

31.05.2008
  •  A 
Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna devrine yönelik satış sözleşmesi imzalandı.

Petkim Petrokimya Holding A.Ş.'nin yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna devrine yönelik satış sözleşmesi imzalandı.


Socar-Turcas-Injaz, 2 milyar 40 milyon dolarlık ihale bedelinin 1 milyar 660 milyon dolarını peşin ödedi. Ankara Sheraton Oteli'nde yapılan Petkim'in devir teslim törenine, Maliye Bakanı  Kemal Unakıtan , Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Başkan Yardımcısı Osman İlter, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Vekili Fatih Acar, Socar Başkanı Rövnag Abdullayev ve Turcas Petrol Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy katıldı.

 

Socar-Turcas Petrokimya A.Ş, ihale bedelinin 1 miyar 660 milyon dolarını peşin öderken, 380 milyon doların da 3 yıl içinde 'vadeli' olarak ödeneceği açıklandı. Petkim'in özelleştirme sürecinin çeşitli safhalar geçirdiğini anlatan Kemal Unakıtan, 2 milyar 40 milyon dolar gibi, herkesin ağzını açık bırakacak bir rakamın ortaya çıktığını söyledi ve "Bu, doğrusu Socar-Turcas ortaklığının yapıcı tutumundan, ÖİB'nin başarısı birlikte tezahür etti. Bu rakamları çıkın bakıyım da bu rakamları bulun. Şimdi bu rakamı bulursan ben onun alnından öperim" dedi.


Erdal Aksoy ise rafinerilerle ilgili soru üzerine, normalde Socar'ın Petkim ihaleye çıkmadan evvel Ceyhan'da büyük bir rafineri ve petrokimya tesisi kurmayı arzu ettiğini hatırlattı. 


PETKİM’E 3 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPACAK

Türkiye'ye şu anda en az 10 milyar dolarlık yatırımın bütün proje ihalelerinin yaptırdıklarını, arazinin tespit edildiğini anlatan Aksoy, çalışmaların bütün hızıyla devam ettiğini, bürokratik sıkıntıların bulunduğunu, ancak bu sıkıntıları kısa zamanda aşacaklarını ümit ettiklerini söyledi. Aksoy, Petkim ihalesi gündeme geldiğinde Petkim ile ilgilendiklerini belirterek, “Socar'ın Petkim'de, öncelikli bir hammadde rafinerisi yönünde çalışmaları olacak, tahmin ediyorum bunlar paralel yürür. Zaten Ceyhan başladı bizim için. Her halükarda Ceyhan rafinerisi iki yönlü olacak ve hammadde yönünde çok ciddi imkan sağlayacak bize" dedi.  


“Petkim'de toplam yatırım öngörülerinin ne olduğuna” ilişkin soruya karşılık Aksoy, Petkim için öngördükleri yatırımın en az 3 milyar dolar olduğunu söyledi ve "Çok kısa bir sürede, tahmin ediyorum 1 yıl mühendislik çalışmaları sürecektir, ondan sonra da 2013-2014'de bu çalışmayı bitireceğimiz kanaatindeyiz. Yani önümüzdeki 5 yıldan konuşuyoruz" şeklinde konuştu. 


GEÇEN YIL YAPILDI

Petkim'in yüzde 51 oranındaki kamu hissesinin blok satış yöntemiyle özelleştirme ihalesi, 2007 yılı Temmuz ayında yapılmış, ihalede en yüksek teklifi, 2 milyar 50 milyon dolar ile TransCentralAsia Petrochemical Holding Ortak Girişim Grubu vermişti. Ancak daha sonra ihale komisyonu, 2 milyar 40 milyon dolar bedelle en yüksek ikinci teklifi veren Socar-Turcas-Injaz Ortak Girişim Grubuna yönelik karar verdi ve satış onaylandı. Bu arada Petrol-İş Sendikasının, Petkim'in özelleştirilmesine karşı açtığı bazı davalarla ilgili yargı süreci devam ediyor. 


ÖZELLEŞTİRMELERDE SONA YAKLAŞIYORUZ

KEMAL Unakıtan, Petkim'in devir teslim töreninde yaptığı konuşmada, özelleştirmelerin devlete para bulmak için yapılmadığını, yapısal bir reform olduğunu söyledi. Bütün ülkelerde özelleştirmelerin tamamlandığını, hatta demirperde ülkelerinde bile bu işlerin bittiğini kaydeden Unakıtan, şöyle devam etti: "Ama çok şükür bizde de artık yavaş yavaş sonlara yaklaşıyoruz. Bugün burada en büyük kuruluşlarımızdan biri olan Petkim'i özel sektöre devrediyoruz. Bazıları diyor ki bunları harıl harıl satıyorsunuz. Öyle değil, özelleştirme bir ülkede rekabetin sağlanması için, ekonominin daha da dinamizm kazanması içindir. Devletin yapamayacağı işleri, devletten alıp özel sektöre vermek suretiyle ekonominin çarkları daha iyi dönmeye başlıyor. Rekabet orada başlıyor, rekabetin olduğu yerde gelişme, ilerleme başlar, verimlilik, kalite artar." 


İŞÇİ ÇIKARTMAYACAĞIZ AKSİNE YENİLERİNİ ALACAĞIZ

TURCAS Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Aksoy da konuşmasında, ihale bedelinin yarısını peşin, yarısını ÖİB'nin tanıdığı 3 yıl vade ile ödeme kararları olduğunu hatırlatırken, 2-3 gün önce 1 milyar 20 milyon doların nakit yatırıldığını, geri kalan 1 milyar 20 milyon doların, 640 milyon dolarının daha yatırılmasına karar verdiklerini söyledi. Aksoy, geri kalan 380 milyon doların ise vadeli olarak ödeneceğini bildirdi. Finansmanın çok zor bir devreye rastladığını kaydeden Aksoy, normalde "yüzde 30 sermaye, yüzde 70 borç alabiliriz" ümidiyle piyasaya çıktıklarını, fakat piyasadaki durum nedeniyle başaramadıklarını ve sermayeyi arttırmaya karar verdiklerini söyledi. Aksoy, sermayeyi arttırdıktan sonra, Akbank ve Garanti Bankası'ndan 625 milyon dolar kredi kullandıklarını belirtti, "Yani yüzde 30 sermaye, yüzde 70 kredi kullanacağız derken tam tersi oldu. Yüzde 30 kredi kullandık" diye konuştu. Aksoy, Petkim'de şu anda 3 bin civarında çalışan olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Herkes zannediyor ki bu 3 bin kişiyi bin kişiye indireceğiz. Hiç kimseyi işten çıkarmayacağız. Biz kimseyi çıkarmadığımız gibi 40 kişi daha alacağız, 33 teknisyen 7 mühendis olmak üzere."

 

AKKURT: TÜRKİYE İÇİN MORAL OLDU

AK Yatırım Genel Müdürü Ziya Akkurt, Petkim özelleştirmesi ile ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Petkim özelleştirmesinin rakamsal büyüklük olarak 2008'in ilk ve en önemli özelleştirmesi, olduğunu söyleyebiliriz. Hem finansmanı, hem de özelleştirmenin bu dönemde bitirilmesi Türkiye için çok önemli bir moral ve kazançtır diye düşünüyoruz. Ak Yatırım olarak böylesi büyük bir işe aracılık etmek, yılın ilk büyük özelleştirmesini yapmak, bizim için ayrı bir iftihar vesilesi. Bu aynı zamanda Azerbaycan'ın Türkiye'deki en büyük yatırımı olmuştur. Sıkıntılı bir dönemde, bu işin realize edilmesi ne kadar doğru bir iş yapıldığını, ne kadar doğru bir fiyatlama yapıldığını gösteriyor." 


TÜRKİYE'NİN PETROKİMYA DEVİ

PETKİM 3 Nisan 1965 tarihinde TPAO öncülüğünde kuruldu. Petkim, ilk İzmit-Yarımca Kompleksinde 1970 yılında, önce 5 fabrikayı işletmeye açtı, daha sonraları diğer fabrikalar bunu takip etti. Hızla artan talebi karşılamak için Petkim'in ikinci kompleksinin Aliağa'da kurulması kararlaştırıldı. Aliağa Kompleksi projelendirildiği yıllardaki mevcut en ileri teknolojiler ve optimum kapasitelere sahip olarak kuruldu ve 1985 yılında işletmeye alındı. 14 fabrikası, 8 ortak tesisi, elektrik üretim ünitesi, atık giderme ünitesi, liman ve barajıyla Türkiye'nin en gözde şirketlerinden biri olan Petkim, 50'yi aşan petrokimya ürünü yelpazesiyle Türk sanayinin vazgeçilmez bir ham madde üreticisi durumunda bulunuyor.