LEYLA KARACA - KOSGEB GİRİŞİMCİSİ İLE RÖPORTAJ

BİR BAŞARI HİKAYESİ

LEYLA KARACA

1-Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben Çiydem Karaca. 1975 yılı Aydın ili Kuşadası İlçesi doğumluyum. Eğitim-öğretim hayatıma Kuşadası Cumhuriyet İlköğretim Okulunda başladım. Liseyi Kuşadası Anadolu Lisesinde tamamladıktan sonra üniversite eğitimimi İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümünde aldım.

2- Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? Neden bir çalışan olmak yerine patron olmaya karar verdiniz?

Girişimcilik fikri kitap okumaya ve modaya olan ilgilimi fark ettiğim andan bu yana sürekli aklımı kurcalayan bir düşünceydi. Hayattan beklentim ve sektör ile ilgili beklentilerim beni bir çalışan olmak yerine, başlangıçta az bir sermaye ile bir girişimciliğe yelken açmaya cesaretlendirdi.

3- Kosgeb’e nasıl ulaştınız? Karşınıza nasıl bir fırsat çıktı?

Kosgeb’ten bir arkadaşım vasıtası ile haberim oldu. KOSGEB web sayfasından ve Aliağa Ticaret Odası, Kosgeb departmanından detaylı bilgileri edindim. Ardından Girişimcilik Destek Programı Eğitimlerine başvurdum ve eğitimi tamamlayarak sertifikamı aldım. Bu noktadan sonra işimi kurmayla ilgili girişimlerim başlamış oldu.

4- Aliağa Ticaret Odası, Kosgeb departmanının yardımlarından memnun kaldınız mı?

Aliağa Ticaret Odası Kosgeb departmanının süreç boyunca yardımlarından dolayı mutluyum. Özellikle Seçil Hanıma katkılarından ve desteklerinden dolayı buradan sizin aracılığınızla teşekkürlerimi sunarım.

5- İşinizi kurarken amaçlarınız nelerdi?

İşimi kurma aşamasındaki en büyük amacım, sektöre farklı bir bakış açısı kazandırmak ve işimi layıkıyla yapabilmekti. Bu kapsamda sektördeki en önemli olgunun, insanların farklı alanları farklı bir konseptte sunulduğunda dikkatlerinin çekildiği gözlemimle mevcut konseptimi uygulamayı amaçladım. Benim için ticarette para kazanmanın önünde gelen bu olguları sektörde işletmem ile hayata geçirdim.

6- Kosgeb desteği ile hayalinizi gerçekleştirdiniz diyebilir miyiz?

Evet, Kosgeb desteği ile hayallerimin ilk aşamasını gerçekleştirmiş oldum. Kosgeb desteği olmasaydı bu ilk adımı atamazdım ancak daha yolun başındayım. Gelecek ile ilgili daha bir çok planım var.

7- İşinizi ne kadar sermaye ile kurdunuz? Eğer sermayeniz yeterli değildiyse, girişiminizin ilk dönemleri nasıl geçti?

Öz sermaye bakımından çok düşük miktara sahiptim. Bu nedenle ilk aşamalar oldukça zorluydu. Ne fazla birikmişim ne de aileden gelen bir desteğim vardı. Bu zorlu aşamada herhangi bir finans kuruluşunun desteğini alamadım. İşletmem faaliyete geçtiğinde kazandıklarımla ancak sermaye döngüsünü sağlamaya başlayabildim.

8- Girişimcilik hayatınızdaki en iyi ve en kötü anlarını bizimle paylaşır mısınız? Bu anlardan neler öğrendiniz?

En iyi anım işletmemi açtığımda dostlarımın ve ilçe vatandaşlarımızın yanımızda olması. Kötü an olarak ise işletmeyi açtığımda kafamdaki herşeyi maddi imkansızlıktan dolayı tam olarak konseptime oturtamam.

9- Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var? İşinizi büyütmek konusunda ne düşünüyorsunuz?

Gelecek ile ilgili olarak kısa vadede işletmemizi daha çeşitli hale getirerek müşterilerin ilgisini artırmak. Daha sonrasında ise uzun vadede şubeleşme ve marka çalışmaları yapmak.

10- Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar olarak neleri görürsünüz?

Her şeyden önce yapılan işin en doğru şekilde ve özveriyle yapılması şart. Hangi sektörde olunursa olunsun yeniliklerin ve gelişmelerin takibi olmazsa olmaz ve şüphesiz girişimcilikte başarı için sabır muhakkak gerekli.

11- Heyecan dolu bir girişimci adayı için 3 tavsiyeniz neler olur?

Girişimde bulunacağınız sektörü çok iyi analiz edip eksiklikleri ortaya çıkartın. Planlama süreçlerinizi çok net oluşturun ve asla umudunuzu yitirmeden her gün aynı heyecan ile çalışın.

12- Eklemek istedikleriniz?

Bu röportaj vesilesi ile önce size ve girişimcilik sürecim boyunca bana destek veren ve halen vermeye devam eden aileme ve tüm dostlarıma teşekkürlerimi sunarım.