ÇİYDEM TULUK - KOSGEB GİRİŞİMCİSİ İLE RÖPORTAJ

KOSGEB DESTEĞİ ALMAYA HAK KAZANAN GİRİŞİMCİMİZ İLE RÖPORTAJ

BİR BAŞARI HİKAYESİ

ÇİYDEM TULUK

1- Sizi tanıyabilir miyiz?

Ben 10.03.1978 yılında Sivas’ın Zara ilçesinde doğdum. Ortaokul mezunuyum. 2001 yılında evlendim. 2 çocuk annesiyim. 2019 yılında kadın girişimcilerin günümüzdeki önemini anladığım için şuanda KOSGEB yardımıyla açmış olduğum Komagene Çiğköfte işletmemde çalışmaktayım.

2- Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? Neden bir çalışan olmak yerine patron olmaya karar verdiniz?

Girişimci olmaya, uzun süredir kendi işimi yapmayı planlıyordum. KOSGEB karşıma çıkınca bu fırsatı değerlendirmek istedim. Bu kararı alırken çocuklarım ve ailem için iyi bir gelecek hedeflediğimden dolayı ve çevremdekilerinde beni teşvik etmesi ile girişimci olmaya karar verdim. Kendi işimin hem çalışanı hem patronu olmak istediğimden dolayı kendi işimin sahibi olmak istedim.

3- Kosgeb’e nasıl ulaştınız? Karşınıza nasıl bir fırsat çıktı?

Kardeşimin ve komşumun verdiği bilgiler doğrultusunda KOSGEB’in küçük işletmelere destek vererek girişimciliğe teşvik ettiğini duydum. Bu desteğin benim düşüncelerimi hayata geçirmem için en iyi fırsat olduğunu düşündüm.

4- Aliağa Ticaret Odası, Kosgeb departmanının yardımlarından memnun kaldınız mı?

Aliağa Ticaret Odası, Kosgeb departmanının yardımlarından çok memnun kaldım. Seçil Hanım her gidişimde ya da arayışımda desteklerden ve benim bu süreçte ne yapmam gerektiği konusunda çok yardımcı oldu. Kendisine de çok teşekkür ediyorum.

5- İşiniz kurarken amaçlarınız nelerdi?

İşimde başarılı olarak ailemle iyi bir gelecek sağlamak ve sektörde insanlarımıza faydalı hizmetler sunmak benim başlıca hedeflerim arasındadır.

6- Kosgeb desteği ile hayalinizi gerçekleştirdiniz mi diyebilirmiyiz?

İşletmemi açarken KOSGEB’in verdiği destekteklerden memnunum. Hayalime tam anlamıyla kavuşmam için gereken bir kaç konu daha var, onun da tamamlanmasını bekliyorum.

7- İşinizi ne kadar sermaye ile kurdunuz? Eğer sermayeniz yeterli değildiyse, girişiminizin ilk dönemleri nasıl geçti?

İşime 50.000 TL sermaye ile başladım. Fakat yeterli sermayem olmadığı için,işletmem de kullanmam gereken teçhizatlarım hala yetersiz. İlk başta sermayemin yetersizliğinden dolayı banka kredisiyle ihtiyaçlarımı karşılamaya çalıştım.

8- Girişimcilik hayatınızdaki en iyi ve en kötü anları bizimle paylaşır mısınız? Bu anlardan neler öğrendiniz?

En iyi örnek olarak dış çevremden böyle bir işletmenin bu çevrede gerekli olduğu bilgilerini almak bana destek olması. Şu ana kadar kötü bir tecrübe yaşamadım, aksine müşteri sayım ve memnuniyet gün geçtikçe artmaktadır.

9- Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var? İşinizi büyütmek konusunda ne düşünüyorsunuz?

Bu bölgede ihtiyaçları doğrultusunda herkese hizmet sunmak, sektörde birkaç işletme daha açarak işlerimi büyütmek ilk hedeflerim arasındadır.

10- Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar olarak neleri görürsünüz?

Bence başarı ve hizmetin devamlılığı için her müşteriye aynı kalitede hizmet sunmak, güler yüzlü ve sabırlı davranmak,istediği hizmete hemen cevap verebilmek.

11- Heyecan dolu bir girişimci adayı için 3 tavsiyeniz neler olur?

Girişimci ruhu, Kaliteli hizmet sunmak için müşteri odaklı olmak, özgüveninin yüksek olması.

12- Eklemek istedikleriniz?

Verdiği desteklerden dolayı KOSGEB yönetimine, Aliağa Ticaret Odası yetkililerine ilgi ve alakalarından dolayı teşekkür ederim.