ÜRKİYE SAVAŞ - KOSGEB GİRİŞİMCİSİ İLE RÖPORTAJ

BAŞARI HİKAYESİ

BİR BAŞARI HİKAYESİ
ÜRKİYE SAVAŞ

1. Sizi tanıyabilir miyiz?
    Ben 18.03.1963 yılında Diyarbakır’da doğdum. Ailem Bulgaristan’dan öncelikle Diyarbakır’a göç etmiş daha sonra İzmir’e göç ederek Aliağa’ya yerleşmişlerdir. 3 çocuk annesiyim. 2016 Yılında Aliağa Ticaret Odası’nın düzenlediği KOSGEB Girişimcilik eğitimine katıldım ve daha sonra halen işletmeciliğini yaptığım Pakel Halı Yıkamayı çalıştırmaktayım.

2. Girişimci olmaya ne zaman karar verdiniz. Sizi bu karara sürükleyen faktörler nelerdi? Neden bir çalışan olmak yerine patron olmaya karar verdiniz?
    Öncelikle çalışmak ve üretmek benim kişiliğimi yansıtıyor. 31 yıl Aliağa Devlet Hastanesinde memur olarak çalıştıktıktan sonra emekli oldum. Ancak emekli olup evde oturmak çalışmamak beni yansıtmadığı için neler yapabilirim diye düşünmeye başladım. Kendimce bir piyasa araştırması yaptım ve Halı Yıkamacı dükkanı açmak güzel bir fikir olarak geldi. Bu sebeple Aliağa Ticaret Odasının düzenleyeceği KOSGEB Girişimcilik eğitimine katılmaya karar verip kensi işimi kurdum.

3. Kosgeb’e nasıl ulaştınız? Karşınıza nasıl bir fırsat çıktı?
    Kızım Aliağa Ticaret Odasında çalışıyor. Onun yönlendirmesi ile bilgi sahibi olmadığım KOSGEB ile tanıştım ve planladığım işi KOSGEB desteği alarak kurmaya karar verdim.

4. Aliağa Ticaret Odası, KOSGEB departmanının yardımlarından memnun kaldınız mı?
    Aliağa Ticaret Odasının KOSGEB Temsilcisi Seçil Hanım hem çok bilgili hemde işinin ehli biri. Bizim gibi KOSGEB hakkında çok fazla bilgisi olmayan girişimcilerin anlayacağı bir dille bizleri yönlendirdi ve sonuca ulaşmamızda katkı sağladı.

5. İşiniz kurarken amaçlarınız nelerdi?
    Aliağa ilçesinin en çok iş yapan Halı Yıkamacı firması olmak. Aliağa ilçesinde faaliyet gösteren Halı Yıkamacı firmaları arasında en güvenilir, memnuniyeti yüksek olan bir firma olmak. Sürekli kendini yenileyen, teknoloji ile ilgili yenilikleri takip eden bir firma olmak.

6. İşinizi ne kadar sermaye ile kurdunuz? Eğer sermayeniz yeterli değildiyse, girişiminizin ilk dönemleri nasıl geçti?
    İşime 80.000 TL sermaye ile başladım. Sermayem işletmemin tüm giderlerini karşıladı ilk dönemlerde sıkıntı yaşamadım.

7. Girişimcilik hayatınızdaki en iyi ve en kötü anları bizimle paylaşır mısınız?
    Halı Yıkama sektöründe yaz ayları daha yoğun geçmekte kış aylarında ise iş yoğunluğu azalmaktadır. Bu sebeple yıllık maliyet hesaplamasını çok iyi yapmak gerekiyor.

8. Gelecekle ilgili ne gibi planlarınız var? İşinizi büyütmek konusunda ne düşünüyorsunuz?
    Şuan işletmemde halı yıkama faaliyetleri ve koltuk yıkama faaliyetlerimiz var bunun yanında sanayi tipi çamaşır makinesi aldım bundan sonra yorgan, perde ve battaniye yıkamaya başlayacağız.

9. Tecrübelerinize dayanarak girişimcilikte başarı için en kritik unsurlar olarak neleri görürsünüz?
    Kaliteli hizmet vermek. (Halıların temiz yıkanması)
    Müşteriyi çok bekletmeden zamanında hizmet vermek. (Halıların zamanında teslimi)
    Müşteri memnuniyetini yüksek tutmak.

10. Heyecan dolu bir girişimci adayı için 3 tavsiyeniz neler olur?
    Piyasa analizini iyi yapmak.
    Maliyet hesaplamasını iyi yapmak.
    Müşteri memnuniyeti odaklı çalışmak

11. Eklemek istedikleriniz?
    Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan SAKA, memuriyet hayatıma başlamadan önce ilk işverenimdi. İşletmemi açmadan once uzun yıllar Aliağa’ya hizmet veren deneyimli biri olarak kendisine danıştım KOSGEB girişimcilik eğitimine katılıp işletmemi açmam için beni cesaretlendirdi. Öncelikle desteklerinden dolayı Adnan SAKA’ya ve doğru bilgilendirme ve yardımları için Seçil ŞAHİN’e teşekkürlerimi sunarım.

ÜRKİYE SAVAŞ
İşletme Sahibi