EGE BÖLGESİ’NİN İHRACAT VE İTHALATININ YARISI ALİAĞA’DAN

EGE BÖLGESİ’NİN İHRACAT VE İTHALATININ YARISI ALİAĞA’DAN
02/02/2019
  •  A 

Türkiye ekonomisinde sanayi ve ticaret deyince akla ilk gelen merkezler arasında yer alan Aliağa, son yıllarda yapılan liman yatırımlarıyla atağa kalkarak deniz ticaretindeki hızlı yükselişini sürdürmeye devam ediyor.

Aliağa’nın dış ticaret hacmi 22.8 milyar dolar

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ve Ege İhracatçılar Birlikleri’nden (EİB) elde edilen verilere göre 2018 yılında Aliağa limanlarından 11 milyar 958 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Aliağa limanlarından 2018 yılında gerçekleşen ithalat ise 10 milyar 859 milyon dolar oldu.

En fazla ihracat ‘çelik’te

2018’de Aliağa limanlarından en fazla ihracat yapılan fasıl 2 milyar 534 milyon dolarla ‘çelik’ olarak belirlendi. Bunu, 2 milyar 288 milyon dolarla ‘kimyevi maddeler ve mamulleri’, 1 milyar 969 milyon dolarla da ‘elektrik-elektronik’ ürünleri takip etti.

Aliağa, Türkiye’nin en yoğun ikinci limanı

Aliağa limanlarındaki ihracat ve ithalat başarısı, yük ve gemi hareket istatistiklerine de yansıdı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan elde edilen verilere göre, 2018 yılında Aliağa limanlarında toplam yük elleçlemesi 53 milyon 985 bin ton rakamına ulaştı. 2017 yılında 794 bin TEU olan konteyner yük hareketleri ise 2018 yılında artış göstererek toplam 944 bin TEU olarak gerçekleşti. 2018 yılında toplam 5 bin 241 gemi hareketi olurken; Aliağa limanları İzmit’ten sonra Türkiye’nin en yoğun ikinci limanı oldu.

İhracatçı ve İthalatçılar Aliağa’yı tercih ediyor

Aliağa limanlarının 2018 yılı dış ticaret ve yük verilerini değerlendiren Aliağa Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Ertürk, Aliağa limanlarının yalnızca bölgenin değil, ülkenin dış ticaret merkezi olma rolünde başarısını artırdığını ifade ederek, "Ege Bölgesi'nin 24.5 milyar dolar olan toplam ihracatının yüzde 48.8’i, Aliağa limanlarından gerçekleşiyor. 21.9 milyar dolar olan Ege Bölgesi ithalatının ise yüzde 49.3’ü Aliağa’dan gerçekleşiyor. Türkiye’nin 391 milyar dolar olan dış ticaret hacminin yüzde 12’si Aliağa’dan gerçekleşiyor. Bakıldığı zaman Aliağa tek başına 22.8 milyar dolar bir dış ticaret hacmine sahip. Bu muazzam bir rakam. İstatistikler de gösteriyor ki Aliağa, Ege Bölgesi’nin ve ülkenin dış ticaret merkezi konumunda" dedi.

Aliağa’nın başarıları bölgenin yatırım cazibesini artırıyor

Kara, deniz, demiryolu ulaşım ağlarının odağında yer alan Aliağa limanlarının, İzmir ve Manisa başta olmak üzere, Batı Anadolu'nun dünya ticaretine açıldığı bir nokta haline geldiğini ifade eden Başkan Ertürk, “İhracat fasıllarına baktığımızda Aliağa limanlarını yalnızca İzmir’in değil özellikle Manisa ve Denizli’deki ihracatçılarımızın da yoğun olarak kullandığını görüyoruz. Deniz yolu taşımacılığında bu bölgeyi kullanan Batı Anadolu’daki ihracatçılarımız ile ithalatçılarımıza düzenli, gecikmesiz seferler ile çalışabilmeleri, ayrıca ithalatçılarımıza aynı gün içerisinde mallarını limandan çekebilme imkanları sunulduğundan dolayı Aliağa limanları tercih ediliyor. Menemen - Aliağa - Çandarlı otoyolu yapımının devam etmesi, limanların ve çevresindeki işletmelerin demiryolu bağlantısı projesi ile de Anadolu yük taşımacılığının Aliağa’ya bağlanacak olması bölgenin yatırım cazibesinin artmasına da büyük katkı sağlıyor” diye konuştu.

‘Aliağa’nın sorunlarının çözümüne yönelik birlikte hareket etmeliyiz’

Aliağa’nın yatırımlarla hızla geliştiğini ve bu gelişimi sürdürülebilir hale getirebilmek için gelişime giden yoldaki sorunların kurumlar arası birliktelik içerisinde iyi irdelenmesi ve bu sorunlara çözümler üretilmesi gerektiğini belirten Ertürk, “Bölgenin sanayi ve ticaret hacmi büyük ama bununla birlikte sorunları da oldukça büyük. İlçede hızlı büyüme ile biriken sorunları ve artan yatırımlarla fabrikalarda ve toplumsal yaşamda ortaya çıkan başta ulaşım, hastane, eğitim ve altyapı gibi sorunların bir an önce çözülmesi gerekiyor. Bu noktada Aliağa’nın sorunlarının çözümüne yönelik birlikte hareket etme amacıyla oluşturduğumuz 'Aliağa İstişare ve Çözüm Platformu' aracılığıyla söz konusu sorunların çözümü noktasında bakanlıklar nezdinde gerekli görüşmeleri sürdürüyoruz ve bazı noktalarda da çözüme kavuştuk. Bizler Aliağa gibi önemli bir sanayi ve ticaret kentini; yerel yönetimler, sivil toplum örgütleri ve merkezi yönetim işbirliği halinde bölgesel fırsatlar ve ihtiyaçları tespit ederek şehrimizin önündeki engelleri kaldırmalıyız. Aliağa'nın sağlıklı büyüyen bir sanayi ve ticaret kenti olması sadece Aliağa için değil İzmir ve ülkemiz için de son derece önemli” dedi.

aliaga-liman